29 aprilie Reabilitarea construcțiilor ecologice tradiționale

Reabilitarea construcțiilor ecologice tradiționale

Joi, 29 aprilie 2021, ora 17:00, Parcul Etnografic „Romulus Vuia“, Aleea Muzeului Etnografic

Participarea gratuită

Reabilitarea construcțiilor ecologice tradiționale – workshop 

Unul dintre elementele cheie ale expoziției „ , !” este încorporarea tradițiilor locale de construcție în arhitectura modernă. Așadar, într-o lume aflată în continuă schimbare, o lume în care resursele se „pierd” în spatele consumerismului iar urbanizarea tinde să sufoce mediul prin clădiri din sticlă și beton, balanța criteriilor care definesc o clădire construită împreună și pentru utilizatorii săi înclină înspre solidaritate, responsabilitate socială și un soi de creativitate născută din revenirea la valorile locale.

” se remarcă prin conservarea unora dintre cele mai vechi şi valoroase monumente de arhitectură din patrimoniul etnografic al României. Gospodăriile țărănești realizate din materiale naturale precum piatră, pământ, lemn sau lut sunt un exemplu reprezentativ pentru tehnicile tradiționale de construcție, care își găsesc chiar și în ziua de azi aplicabilitatea.

În cadrul atelierului participanții vor avea ocazia să contribuie la ̂̆, construcție care face parte din patrimoniul muzeului începând din 1965. Zona Josenii Bârgăului este cunoscută pentru ceramica neagră și pentru celebrele pipe comercializate în Galiția și Ungaria în secolul al XVIII-lea. Fiind o zonă în care se practica preponderent agricultura, olăritul a devenit o activitate inclusă în intervalele dintre muncile agricole.

Pe parcursul procesului de reparare a tencuielii interioare și exterioare a casei, participanții vor lucra cu materiale naturale și vor experimenta tehnicile specifice etapelor de renovare a unei case tradiționale.

Acest atelier este destinat persoanelor cu vârsta de peste 18 ani și se va desfășura în condiții de siguranță impuse de contextul epidemiologic actual.

 Numărul de locuri este limitat. ̂ ̂̆.

Atelierul face parte din seria de evenimente adiacente expoziției „ , ! ”.

Coordonator: | șef de secție Parcul Etnografic „Romulus Vuia”

Mediator: | muzeograf

În caz de condiții meteo nefavorabile, atelierul va fi amânat pentru o altă dată, pe care o vom comunica ulterior. Reabilitarea construcțiilor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.