29 iulie Deschiderea pentru public a casei din Spermezeu

Deschiderea pentru public

Joi, 29 iulie 2021, ora 12:00, Parcul Etnografic Național ,Romulus Vuia”, str. Taiatura Turcului, f.n.

Deschiderea pentru public a casei din Spermezeu, jud. Bistrița-Năsăud

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită la vernisarea casei și anexelor stămutate din localitatea Spermezeu, jud. Bistrița-Năsăud  în Parcul Etnografic Național ,Romulus Vuia”, Cluj-Napoca.

Donate cu suflet de către Preasfințitul Macarie Drăgoi, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, casa, șura, fântâna cu cumpănă și obiectele din inventarul casei vor contura vizitatorilor Parcului Etnografic Național ,,Romulus Vuia” o imagine asupra civilizației rurale întâlnite în Valea Țibleșului.

Prin structura dezvoltată a casei, prin trăsăturile sale stilistice dar și prin tehnicile, materiale de construcție și inventarul specific casa și anexele, strămutate de pe meleagurile natale ale Presfințitului Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, ilustrează deopotrivă aderența la fondul arhitectural zonal românesc autohton, la profilul ocupațional al zonei cât și tendințele de dezvoltare ale arhitecturii rurale întâlnite în anii interbelici, etapă căreia i se circumscrie ridicarea acestor construcții.

Momentul inagurării va fi marcat de sființirea casei și a anexelor sale precum și de scurte alocuțiuni ale personalităților culturale invitate. Deschiderea pentru public

Vă așteptăm cu drag!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.