29 iunie-3 iulie Opera Aperta

Opera Aperta 29 iunie-3 iulie

29 iunie – 03 iulie 2022, ora 20:30, Piața Unirii, Cluj-Napoca

Accesul gratuit

Opera Aperta – ediția VI  Opera Aperta 29 iunie-3 Opera Aperta 29 iunie-3 Opera Aperta 29 iunie-3 

Motoare, swing, flamenco și operă clasică sunt capetele de afiș cu care organizatorii festivalului Opera Aperta vor să provoace publicul clujean anul acesta. Pentru prima dată în istorie, artiștii Operei Naționale Române vor lăsa elegantele ținute de scenă în garderobă și vor purta, în schimb, costume de piele și căști în cadrul unui concert unic, în care motocicletele vor fi piesa de rezistență, pe scenă și în afara ei. Cele șase evenimente programate pentru cea de a VI-a ediție a festivalului vor avea loc exclusiv în aer liber, pe cele două scene amenajate în Piața Unirii

1. presented by Wens Travel, un concert de muzică swing și jazz, deschide festivalul miercuri, 29 iunie. Spectacolul dă șansa artiștilor clujeni să readucă la viață bijuterii muzicale din repertoriul unor mari artiști precum Frank Sinatra, Ella Fitzgerald, Nina Simone, Dean Martin, Louis Armstrong. Evenimentul va avea loc cu începere de la ora 20:30, în Opera Lounge, amenajat, pentru prima oară, în Piața Unirii, ca loc de întâlnire și spectacole pentru fanii festivalului.
2. Pentru prima dată în România, pasiunea pentru operă și cea pentru motociclete se întâlnesc în powered by Rombat. Pe scena mare din Piața Unirii, joi, 30 iunie, de la ora 21:00, Opera Aperta oferă un concert-experiență, în parteneriat cu Transilvania Bikers. Șase artiști ai Operei Naționale Române, toți motocicliști pasionați, vor schimba, pentru prima dată, smoking-urile și rochiile de seară cu ținute de bikers, într-un concert cu motoare, lumini puternice și hit-uri internaționale. Soliștii Florin Estefan, Diana Țugui, Iulia Merca, Cristian Mogoșan și Simonfi Sandor vor fi acompaniați în această aventură de celebrul pianist Mihai Diaconescu, cel care a făcut deja înconjurul marilor scene ale lumii, începând cu Filarmonica din München, la doar 12 ani. Ride on Harmony va fi un veritabil drive-in pentru comunitatea moto, ce va putea intra cu motociclete direct pe platoul din piață, dar și pentru cei deschiși să descopere muzica bună într-o abordare unică
3. În 1 iulie, va fi , condusă cu „nerv și pasiune” de dirijorul invitat Cristian Spătaru. Originar din Republica Moldova, Cristian Spătaru a absolvit Universitatea de Muzică și Arte din Viena și a intrat în vizorul publicului după ce a obținut premiul pentru ”Cel mai bun dirijor român”, câștigat la Concursul Internațional de Dirijori din București.
4. Suspans, intrigă, dragoste, scandal, cam așa ar putea fi descris, în câteva cuvinte-cheie, noul spectacol-senzație semnat de Barcelona Flamenco Ballet, care va avea loc sâmbătă, 2 iulie, de la ora 21:00. Inovator și versatil, cu fragmente teatrale și elemente de flamenco tradițional și modern, jazz și balet, spectacolul spune povestea unui artist carismatic, care își întâlnește marea dragoste și cele mai intime și intense emoții odată cu aceasta.
5. Opera Aperta se va încheia în forță, în 3 iulie, cu , una dintre cele mai de succes producții ale Operei clujene, aflată sub conceptul regizorului Rareș Trifan. Opera lui Giuseppe Verdi va fi pusă în scenă de doi invitați de excepție: baritonul George Petean, solist liric ce a interpretat pe cele mai mari scene ale lumii (Opera din New York, Teatro Real din Madrid, Théâtre du Capitole, Toulouse, Opéra de Monte-Carlo), și Valentina Boi, deja o soprană cunoscută pe scena Operei clujene, fiind prezentă, în calitate de invitată, la multiple reprezentații operistice de succes.
6. Festivalul devine, la această ediție, și spațiu de dezbateri pentru lumea muzicală din România. În parteneriat cu Academia de Muzică “Gheorghe Dima” și Institutul Goethe din București, va avea loc ̦ .
7. Scoatem ̦ ̆ din arhivă pentru o expoziție cel puțin surprinzătoare, care va avea loc în 2-3 iulie, orele 11:00-19:00. Expoziția, care poartă semnătura scenografei Anca Pintilie și a fotografului Nicu Cherciu și este curatoriată de Cristian Avram, va fi găzduită de Institutul Francez din Cluj-Napoca.
Cea de a VI-a ediție a Opera Aperta este realizată cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, Consiliului Local Cluj-Napoca, Consiliului Județean Cluj și al Asociației „Opera 2 You”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.