Joi, 29 iunie 2023, ora 10:00Muzeul de ArtăPiața Unirii, nr. 30

Expoziţia Grafică și Desene

Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, găzduieşte expoziţia „Grafică și Desene”, eveniment care marchează revenirea pe simezele muzeului de artă clujean a graficienilor din Polonia, Jacek Szewczyk și Chris Nowicki, în același timp cadre didactice ale Academiei de Artă din Wrocław.

Vernisajul va avea loc miercuri, 28 iunie 2023, ora 17:00, în prezenţa celor doi artişti expozanţi şi a iniţiatorului proiectului expoziţional, dr. Gabriela Rostaş, instituţia-gazdă fiind reprezentată de prof. univ. dr. Lucian Nastasă-Kovács, manager al MACN, împreună cu muzeografa Alexandra Sârbu. Evenimentul este susținut de Institutul Polonez din București.

Cei doi artiști polonezi revin în peisajul expozițional al Muzeului de Artă Cluj-Napoca după o absență de 16 ani, prezentând iubitorilor de artă o selecție de lucrări de grafică și desene realizate în ultimii ani. Cu o bogată activitate artistică și academică, Jacek Szewczyk și Chris Nowicki sunt, de asemenea, binecunoscuți în rândul studenților și al cadrelor didactice de la Departamentul de Grafică al UAD Cluj-Napoca, colaborând cu aceștia la diverse proiecte și schimburi de expoziții interinstituționale. Prezenta expoziție este itinerantă, ea poposind în perioada 20 iulie – 6 august 2023 la Timișoara, în galeria de artă a Fundaţiei Interart Triade.

Expoziția de lucrări grafice și desene semnate de Jacek Szewczyk aduce pe simezele Muzeului de Artă Cluj-Napoca o serie de creații realizate în diferite perioade. Acestea sunt, în principal, print-uri realizate în tehnica gravurii și desene tipărite digital. Subiectele reprezintă situații mai mult sau mai puțin probabile care se întâmplă în viața fiecăruia. Graficianul polonez afirmă că „atunci când desenez aceste incidente minore, încerc să le dau caracterul unor comentarii de autor, într-un mod non-obiectiv și cu o anumită distanță emoțională, precum și cu un anumit simț al umorului. În acest mod simplu, evenimentele accidentale sau realitatea observată se transformă adesea în opere de artă”. Jacek Szewczyk își dorește ca aceste gravuri și desene să rămână semne ale timpului, nu doar pentru viitorii arheologi, ci și pentru cei câțiva care mai apreciază vechimea hârtiei și mirosul cernelii.

Devotat îndrumător al tinerei generații de graficieni polonezi, care studiază la Academia de Artă din Wrocław, Chris Nowicki și-a împletit de-a lungul carierei pasiunea pentru arta desenului și a gravurii cu profesiunea, care a devenit pentru el un mod de viață. Despre creația sa, graficianul spune că oamenii nu văd întotdeauna semnificația operei sale artistice. Chiar dacă se întâmplă ca uneori imaginea să nu fie foarte complicată, întotdeauna există un înțeles filozofic important în spatele ei. De exemplu, la prima vedere, seria de mașini abandonate din Entropy pare a fi un studiu de texturi și compoziție, dar, în fapt, este o meditație asupra vieții și a morții. Seria „legumelor” nu este doar un studiu de natură statică, ci oîncercare de a onora experiențele pe care Chris Nowicki le-a avut de-a lungul anilor în care a predat gravura în China. „Încurajez oamenii să nu se uite doar la gravurile mele, ci să se gândească la lucruri mai profunde, semnificații care ar putea fi inerente în imagine”, afirmă experimentatul grafician.

Expoziţia Grafică și Desene va putea fi vizitată până în data de 16 iulie 2023.

Program de vizitare: miercuri – duminică: 10.00 – 17.00. Ultimul bilet de intrare va fi emis la ora 16:30.