29 noiembrie Goliardice. Corespondență

Goliardice. Corespondență

Miercuri, 29 noiembrie, de la ora 12.00, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului, nr. 21

 Goliardice. Corespondență  – lansare de carte

Miercuri va avea loc lansarea cărții Goliardice. Corespondență (1973-1997) de Marian Papahagi și Ion Vartic. Ediție îngrijită de Lucia Papahagi. Prefață de Ion Pop. Volum memorial, la 75 de ani de la nașterea lui Marian Papahagi (14 octombrie 1948 – 18 ianuarie 1999), apărut în Colecția Echinox (Seria Corespondență), îngrijită de Horia Bădescu, Ion Pop și Eugen Uricaru.

Prezintă: Lucia Papahagi, Marta Petreu, Horia Bădescu, Adrian Papahagi, Ion Pop, Ion Vartic, Eugen Uricaru, Vasile G. Dâncu.

„În Cluj e destul de plăcut: un fel de toamnă-iarnă cețoasă cu geamuri aburite în cîrciumi și lume multă înlăuntrul acelorași.” (Marian Papahagi)

„Nu cred că există un sediu de redacție mai frumos decît acela al Echinox-ului. Chiar dacă e vorba numai de această cameră a noastră, boltită și cu iz mănăstiresc…” (Ion Vartic)

 „Îmi permit deci să afirm că aceste scrisori, adesea goliardice în stil și conținut, reprezintă crâmpeie de istorie literară, și merită să fie cunoscute de cei care au trăit în spiritul echinoxist, dar și de cei care nu au cunoscut acea epocă și acel mediu. Transcriind scrisorile care urmează, am simțit mereu că tonul ludic al acestui schimb epistolar ascunde, de fapt, un joc serios.” (Lucia PapahagiI)

„Scrisorile acestea îmbogățesc cu nuanțe semnificative timpul trăit cu tensiuni – dar, aici, mai ales cu destinderi ludice. Scoase din sertare după câteva decenii de la scriere, aceste epistole spun și ele, direct sau indirect, destule lucruri interesante și semnificative despre momentul redactării lor și completează cu nuanțe noi portretele a doi prieteni care au găsit în râs, într-un timp de multiple contaminări periculoase și într-alt fel grave, o formă de terapie cât de cât eficientă.” (Ion Pop)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.