29 octombrie Bartók și clujenii

Sambata, 29 octombrie 2016, ora 18:00, Opera Maghiara, str. Emil Isac, nr. 26-28

Bartók și clujenii – concertul cvartetului de coarde Brassai

Cu cât activitățile de impresar și de critic muzical ale ultimului erudit transilvan, Sámuel Brassai, se dovedesc a fi mai puțin cunoscute, cu atât mai mult stârnesc admirația posterității. În semn de omagiu adus spiritului acestei personalități marcante a Clujului cultural din secolul al XIX-lea, s-a născut ideea ca acest cvartet să-i poartă numele. Membrii forma­ției, muzicieni de cameră desăvârșiți, sunt totodată reprezentanți de seamă ai școlii ardelenești de cordari, școală care a produs nume de răsunet precum István Ruha, András Ágoston sau János Selmeczi.

Spiritul lui Brassai ne cuprinde cu o proximitate aproape palpabilă, deoarece violoncelistul cvartetului, Előd Kostyák, a primit în folosință violoncelul aflat odinioară, se crede, în proprietatea lui Brassai, instrument construit la Buda în anul 1835 de maestrul lutier Christian Neubauer.

Prin programul intitulat „Bartók și clujenii”, cvartetul Brassai vă oferă două lucrări îndrăgite din repertoriul cvartetistic. Prima lucrare, cvartetul nr. II de Béla Bartók, se numără printre puținele opusuri din creația acestui geniu, care au un final pesimist. Dedicăm acest opus memoriei victimelor ultimelor valuri de crime împotriva umanității.

Ödön Farkas (1851–1912) a devenit clujean, mutându-se aici în anul 1879, preluând conducerea Conservatorului de Muzică. În stagiunea 1882–83 a și dirijat spectacole la Teatrul clujean. Compozitor popular la vremea respectivă, se dedică operelor cu tematică maghiară. Compune și muzică de cameră. Cvartetul I, în do minor este un omagiu adus atât predecesorilor cât și contemporanilor, cum ar fi: Beethoven, Brahms, Dvorák și Grieg.

Membrii cvartetului:

Sándor Barabás, András Balogh – vioară

András Botár – violă

Előd Kostyák – violoncel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

blog.aidol.asia youngteens.net a-coon.com xmanyclips