29 octombrie La Centenar. Luciditatea patriotică și încercările unui secol

Luni, 29 octombrie 2018, ora 18.00, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului, nr. 21

La Centenar. Luciditatea patriotică și încercările unui secol – conferința

Editura Humanitas și Librăria Humanitas Cluj vă invită la conferința susținută de Ioan Stanomir – „La Centenar. Luciditatea patriotică și încercările unui secol”. Evenimentul are loc în cadrul Conferinței internaționale de studii românești, ediția a 3-a, Universitatea Babeş-Bolyai, 29-31 octombrie 2018, și este dedicată aniversării Centenarului Unirii.

Organizator: Facultatea de Litere, UBB
Moderator: dr. Ioana Bican.

Despre volumul La Centenar. Recitind secolul României Mari”

„Comemorarea Centenarului poate fi mai mult decât sărbătoririle oficiale încărcate de fast ipocrit. Secolul care ne desparte de anul 1918 s-a dovedit tulbure, accidentat şi tragic, iar demnitatea umană a fost, de cele mai multe ori, sacrificată pe altarul tiraniilor. Pentru cei de astăzi, trecutul este mai mult decât o realitate îndepărtată – este materia din care ne croim viitorul. De aici necesitatea lucidităţii patriotice ca alternativă la minciuna delirului naţionalist şi la laşitatea complice. Reîntemeierea patriotismului nu se poate imagina fără existenţa libertăţii. Drumul către România eliberată de povara despotismului este cel pe care îl indică, modest, şi cartea de faţă.“ (Ioan Stanomir)

„«Luciditatea patriotică» e, cred, sintagma care se repetă cel mai frecvent în această recitire sintetică pe care Ioan Stanomir o face secolului României Mari. Începând cu Declarația de la Alba Iulia din 1918 și încheind cu rezistența anilor 2017, Ioan Stanomir construiește, cu junimistă pasiune a moderației, id est exact cu luciditatea patriotică pe care și-o asumă ca imperativ, o narațiune de o extraordinară claritate istorică și morală a României din ultimul secol, cu bunele și relele ei. E cea mai credibilă narațiune a României ca stat pe care o cunosc; iar dintre foarte puținii noștri intelectuali publici, Ioan Stanomir, prin calitățile lui superlative (deopotrivă academice și morale), era și chemat, și dator să o pună în operă.“ (Radu Vancu)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.