3-21 mai Expoziţia Culorile Soarelui

3 – 21 mai 2017, ora 18:00, Muzeul de Artă, Piaţa Unirii, nr. 30

Expoziţia Culorile Soarelui 100 de ani de la nașterea artistului Constantin Dipșe

Muzeul de Artă Cluj-Napoca organizează expoziția de pictură CULORILE SOARELUI a artistului bucureștean Constantin Dipșe. Expoziția va fi prezentată de către Florin Gherasim, muzeograf organizator al evenimentului. De asemenea, personalitatea lui Constantin Dipșe va fi evocată de către doamna Maria Dipșe și Ionuț Dipșe, soția, respectiv, fiul artistului.

Constantin Dipșe s-a născut la 26 septembrie 1917 în comuna Șurdești din județul Maramureș. A urmat treptele educației artistice până la absolvirea Institutului Nicolae Grigorescu din București, secția pictură, promoția 1945, la clasa profesorilor Nicolae Dărăscu și Camil Ressu.

Activitatea artistică și expozițională a lui Constantin Dipșe, începută chiar din studenție, adună un buchet excepțional de strălucite momente, însemnând proiecte, burse, călătorii de studiu, participări la expoziții de anvergură în țară și străinătate (Franța, Germania, Italia, Austria, Polonia, Cehoslovacia, Grecia, URSS și până în țări din extremul orient, ca India, Pakistan, Japonia.) Dintre numeroasele premii și distincții, amintim doar Ordinul și Medalia Meritul Cultural. În prezent, numele său patronează spiritual școala din satul natal, Șurdești. Deși s-a stabilit la București, artistul a revenit deseori în ținutul de baștină, iar sevele, amprentele Maramureșului s-au insinuat statornic în opera sa. Acest lucru a fost remarcat și de către numeroșii exegeți care, de-a lungul timpului, au descoperit în lucrările lui Constantin Dipșe, elaborate într-un demers creativ, statornic și continuu, de peste șase decenii, noi și noi valențe estetice. Organizat într-un moment aniversar, 100 de ani de la nașterea artistului, evenimentul de la Cluj-Napoca prezintă o selecție reprezentativă din opera sa, însoțită și de o bogată parte documentară (fotografii, scrisori, diplome, cataloage, broșuri) ce ilustrează traseul bogat al vieții și creației unui artist de excepție, Constantin Dipșe.

Expoziția va fi deschisă spre vizitare pana in data de 21 mai 2017.

Program de vizitare: miercuri – duminică: 10.00 – 17.00

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.