Duminica, 03 decembrie 2023, ora 17:00, Muzeul de Artă, Piața Unirii, nr. 30
Expoziţia Vălul sublimului 3 Expoziţia Vălul sublimului 3
Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de interes judeţean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, organizează expoziţia „Vălul sublimului”, care este o sinteză cu valoare retrospectivă a creației artistului Marius Ghenescu.
Curatoriată de Oliv Mircea și Dan Breaz, expoziția aduce în atenția publicului lucrări de pictură, grafică, desen și acuarelă, care au jucat un rol esențial pentru evoluția expresiei vizuale în creația artistului Marius Ghenescu.
Lucrările lui Marius Ghenescu ar putea fi grupate în cicluri, deși artistul însuși nu își propune să rămână în cadrele unor direcții artistice prestabilite. Desenul sau desenul în asociere cu alte tehnici grafice sau picturale este mijlocul pe care artistul îl utilizează cu predilecție pentru a crea serii de lucrări, abordând teme precum statutul identității umane între contemporan și tradițional, rolul sacrului în relația sinelui cu lumea, o mistică a iubirii în relația de cuplu, reasumarea stilisticii moderne ca pe o dialectică figurativ-abstract sau, în unele cazuri, o dialectică imagologic-scriptural. Desenul ca scriere și scrierea ca desen reprezintă unul dintre jocurile superioare practicate cu dezinvoltură în lucrările artistului.
Gestul artistic al lui Marius Ghenescu are câteva particularități care-l singularizează. Liniile pe care le folosește sunt, cel mai adesea, spontane și sintetice în același timp, ritualice în esență, la nivel de proiect mental, însă proaspete și inteligente în expresie. Formulările sale epurează anecdoticul imaginativ printr-o asceză formală, care-și păstrează plasticitatea cu importante conotații tactile. Formațiunile imaginarului său evadează în fața ochilor noștri ca niște plăsmuiri în căutarea unei scene care să le ofere șansa unei contemplații lucide. Ceea ce admirăm cu privirea pare a fi semnificantul fulgurant și seducător al cărui semnificat sunt acele „semințe” germinatoare de sens. Astfel, deciziile expresive ale lui Marius Ghenescu sunt de natură să consolideze imaginea ca fapt revelator al dezideratelor umanului, aflat, mereu, în ipostaza de a-și depăși impasurile lumești prin speranța redobândirii grației divine.
Marius Ghenescu reasamblează lumea din ideograme cu valoare de semne vizuale; el vede sintetic și simte analitic, atenția specială pe care o acordă metafizicului nu exclude, însă, interesul manifest pentru dramele contemporaneității. Privirea sa plină de compasiune receptează fragilitatea lumii și i-o restituie acesteia ca pe o formă de epifanie. Astfel, prin arta lui Marius Ghenescu, lumea îi este restituită ei înseși ca pe o noutate fondatoare de artă. Artistul receptează în jurul său diferite carențe metafizice, cum ar fi înstrăinarea de sine, pierderea legăturii cu sacrul, pierderea unora dintre atributele umanului. Toate își află în arta sa o complinire prin recuperarea originarului. O aparentă abreviere a formei complete a lucrurilor suscită nevoia de redobândire a totalității, de complinire prin contribuția spiritului imaginativ, care se manifestă prin capacitatea admiratorului de artă de a completa cu ceea ce știe despre ceea ce este doar sugerat de către artist.
În expoziția Vălul sublimului, Marius Ghenescu se dezvăluie ca un artist care a atins un nivel superior de elevație expresivă, pentru că lucrările sale dezvăluie o estetică în care amprenta realului este însoțită, deopotrivă, de motivațiile sale metafizice.
Program de vizitare: 10.00 – 17.00. Ultimul bilet de intrare va fi emis la ora 16:30.