3 mai Expozitia Ich heiße Alma

Miercuri, 3 mai 2017, ora 16:00, Fabrica de Pensule, str. Henri Barbusse, nr. 59-61

Expozitia Ich heiße Alma

Invitați: Fana Cătinaș, Cîmpan Istvan, Norbert Dako Graff, Elena Ilash, Ciprian Mureșan

Fiind fiica a doi artiști și petrecând primii ani din viață mai mult printre șevalete și pensule, Alma s-a transformat firesc în subiectul unui experiment al comunității artistice în care a crescut. Pornind de la întrebarea: ce se întâmplă când creștem un copil în mediul artistic, cum ar fi influențată personalitatea lui?, „experimentul” a dat deja primele roade, care se pot vedea în lucrările expuse, fără ca resursele creative să fie epuizate. Ce nu este vizibil încă se dezvoltă într-un plan subtil și poate deveni ulterior o sursă de inspirație pentru cei care vin în contact cu Alma. Datorită comunității, personajul a dobândit un soi de conștiință culturală proprie și o evidentă sensibilitate artistică. Prezența acestui copil ne-a învățat încă o dată ceva despre farmecul dezinvolt al libertății de exprimare.

O găsim pe Alma în rolul bebelușului din video-ul Santa Claus a lui Ciprian Mureșan (2010), fiind primul copil născut de la înființarea comunității Fabricii de Pensule.
Norbert Dako Graff a realizat un colaj de clipuri care ne arată evoluția ei.
Cîmpan Istvan a surprins-o prin intermediul broderiei făcând acrobații la trapez și jucându-se cu ea un fel de „de-a v-ați ascunselea”, tocmai fiindcă a găsit un dialog ludic potrivit cu ea.
Fana Cătinaș a realizat tot în broderie (lucrată în manieră clasică) un portret al Almei, iar în alt moment a fotografiat-o, documentând o etapă importantă și de mare expresivitate în creșterea ei – schimbarea dinților.
Fiindcă i-a plăcut o expoziție a Elenei Ilash, Alma a donat o șuviță de păr, așa încât artista a realizat o lucrare dedicată ei.
Cristina Gagiu, în calitate de artist, dar și de mamă, o prezintă și o reprezintă publicului în diferite moduri, folosind diferite tehnici, printre care: pictura, desenul, gravura, monotypul.

Scopul acestei prezentări este un exemplu prin care poți face cunoștință cu o persoană prin intermediul artei. Alma face parte din Fabrică așa cum și Fabrica face parte din formarea ei.

Cristina Gagiu (b. 1969) este o artistă vizuală care trăiește și lucrează în Cluj, România. A absolvit Academia de Arte Vizuale „Ion Andreescu” din Cluj. În lucrările ei, Cristina folosește în principal mediul picturii figurative și al graficii. Lucrările ei au fost prezentate în expoziții precum: Nano Stories (Galeria Nano), Hello Natasha (Papillon Cafe, The Soviet, Espace Wild Awake), Amintiri (Bastionul Croitorilor), Imaginary Hot-spot (Demmers Teahouse), Angels & Demons (Galeria Veche) etc.

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca.
Program cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

Expozitia ramane deschisa spre vizitare pana in data de .

Program de vizitare: luni – vineri:  16:00-20:00

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.