30 ianuarie Noaptea ideilor

Noaptea ideilor

Joi, 30 ianuarie 2020, ora 16:00, Institutul Francez, str. I.I.C. Brătianu, nr. 22, Cluj-Napoca

Noaptea ideilor

Din Dakar în Los Angeles și până în Cluj-Napoca, #NoapteaIdeilor ne invită să celebrăm circulația și schimbul de idei cu privire la provocările majore ale timpurilor noastre.

Ce însemnă să fii viu? Care este locul nostru în lumea vie? În ce fel „a fi viu” ne obligă să trecem la acțiune? Acestea sunt principalele întrebări de la care pornește Noaptea Ideilor 2020 care va reuni 221 de dezbateri în 83 de țări.

În Cluj-Napoca, Noaptea ideilor va lua forma unei dezbateri despre relația dintre artă și ecologie și va fi însoțită de ateliere tematice privind reciclarea, precum și de expoziții despre defrișare și poluarea cu plastic a oceanelor.
Traducerea în limba română va fi asigurată.

Program:

16.00 Atelier de reciclare creativă pentru elevi – “Punga din pungi” în mediatecă

Animat de Apai Emese și Raluca Vlad

Înscrieri la mediatheque.cluj@institutfrancais.ro

18.00 Dezbatere “Care este rolul artei în lupta pentru ecologie?” în Sala Adenauer

Invitați:

Loïc Fel – filosof și cofondator Coal

Marius Catalin Moga – arhitect și coordonator Someș Delivery

Miki Braniste  – curator și manager cultural

Moderatoare : Ioana Costaș, directoare delegată a Institut Français de Cluj

19.30 Vernisaj „30 ianuarie”, expoziție de pictură semnată Costel Chițimuș, pe tema defrișării și a impactului său asupra mediului în La Cave.

Pe tot parcursul zilei expoziția “Poluarea: plastic în oceane” prezentată de Unvierscience în mediatecă.

Loïc Fel este co-fondator al agenției Influence for good, al programului Contremarques si al Asociației Coal Doctor în filosofie, el este convins că filosofia nu trebuie să se rezume la cercetare și își pune la încercare această convingere în terenul tranziției ecologice. Cu Influence for good, face să conveargă interesele lumii economice, cele ale planetei si cele ale societății, însoțind implementarea practicilor sustenabile în companii și fundații. Prin programul Contremarques, apără consumul artizanal și responsabil. Prin Asociația Coal mobilizează artiști și actori culturali pe mizele de mediu și încurajează apariția unei noi culturi a ecologiei, prin acțiuni precum Premiile Coal, curatorierea de expoziții, consilierea instituțională, ateliere și conferințe.

Miki Braniște
Curator și manager cultural, Miki Braniște a inițiat „Voir, entendre la Roumanie” în Lyon și a organizat 10 ediții ale festivalului internațional de teatru, dans și video „Temps d’Images”, inspirat de Arte. Este unul dintre membrii fondatori ai Fabricii de Pensule unde, prin asociația sa ColectivA, a produs sau prezentat mai multe spectacole de teatru și dans pe teme de incluziune socială și ecologie. Din 2012 a susținut proiectul asociației, inițiat de Laura Panait, „La Terenuri – Spațiu Comun în Mănăștur” pentru a conserva spațiul verde din cartierul Mănăștur, a-l face atrăgător pentru comunitate și a încuraja cetățenia activă. Prin activitatea culturală a susținut introducerea temelor ecologice în artă, fiind de asemenea o susținătoare a mișcării Salvați Roșia Montană. În 2015, Statul Francez i-a acordat titlul de Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres.

Marius Cătălin Moga
Arhitect și coordonator Someș Delivery, Marius Moga este preocupat de valorizarea râului Someș și a spațiului public prin proiecte de urbanism, scenografie, ateliere și instalații premiate în sfera națională și internațională. Someș Delivery e un proiect independent care provoacă și testează ideile comunității pentru integrarea Someșului în viața orașului Cluj-Napoca. Gândit pe termen lung, el abordează în fiecare an un alt segment al râului, pe care îl analizează dintr-o perspectivă socială, culturală și de mediu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.