30 iunie Expozitia Portrete din altă viață

Sambata, 30 iunie 2018, ora 10:00, Muzeul de Artă, Piaţa Unirii, nr. 30

Expozitia Portrete din altă viață, Sever Săsărman.

Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), instituție publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, organizează expoziţia „Portrete din altă viață” a artistului Sever Săsărman.

Artistul s-a născut la 7 iunie 1930 în satul Nimigea de Sus, România, dar în 1982 se va stabili în Elveţia unde își va desfășura activitatea de creație în următoarele decenii. În această ambianță, apelează la artă și poezie în mod mai intens, astfel creațiile sunt impregnate de elemente și motive care pot fi catalogate ca profunde și puternice, cu rădăcini în cele două spații culturale europene. Desigur, aici putem observa și o transformare care se concretizează în abordarea unor căi de creație care devin astfel o semnătură artistică. Sever Săsărman consideră că: “…pictura e viața vieții mele…fără ea, parcă nu aș exista…tehnica mea a fost o căutare, pentru că eu veșnic sunt în căutare…eu caut în sufletul meu un mod de exprimare prin culori…forțez culorile, natura materiei, ca să-mi pot exprima sufletul“. Profunzimea acestei atitudini denotă nu numai experiență și claritate tematică, ci și o structură clară a abordării actului de creație spre o direcție unde arta proprie devine un limbaj profund și un instrument de expresie a universului interior.

Sever Săsărman, pe parcursul carierei, a participat la diverse concursuri, obţinând peste 20 de premii şi distincţii, printre care: Marele Medalion de Aur Marc Aurelio/Concursul Internaţional de Pictură „Italia 2000”, Napoli; Medalia de Aur, Parma, Casal-maggiore/Expoziţie de Artă Contemporană; Medalia de Aur, Pompei/Concursul Internaţional de Pictură şi Sculptură; Medalia de Aur, Roma, Academia de Artă/Expoziţia Internaţională de Pictură; Medalia de Argint, Sulmona/ Expoziţia de Pictură Româno-Italiană. În calitatea de  membru al Societăţii Artiştilor Francezi din Paris, al Societăţii Artiştilor Independenţi din Paris, al Academiei Italia, al Asociaţiei Siciliene de Litere şi Arte sau al Asociaţiei Artiştilor Ticinezi-Elveţia, artistul a participat activ la promovarea culturii și picturii moderne în spațiul european și internațional. De peste patru decenii, Săsărman participă la diverse expoziţii colective şi personale în România, Franţa, Italia, Canada, Japonia, Elveţia.

Cu ocazia expoziției organizate la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca în luna iunie a anului 2018, artistul ne oferă o selecție de lucrări care au scopul de a introduce vizitatorul în lumea fascinantă a picturii și, în oarecare măsură, în universul creației lui Săsărman. Totodată, această introducere reprezintă și un moment important, deoarece prezența pentru prima oară a artistului în spațiile expoziționale ale muzeului va reprezenta și pășirea pe scena artistică clujeană a unei colecții de lucrări care reflectă nu numai o evoluție, ci și formarea unui spirit artistic excepțional.

Program de vizitare: 10.00 – 17.00

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.