30 iunie Fedayin, lupta lui Georges Abdallah

Fedayin

Miercuri, 30 iunie 2021, ora 19:45. str. Războieni, nr. 60

Intrarea liberă

Fedayin, lupta lui Georges Abdallah – proiectie documentar

Fedayin, lupta lui Georges Abdallah reconstituie călătoria unui neobosit luptător arab pentru Palestina. De la taberele pentru refugiații palestinieni în care și-a dezvoltat conștiința politică, la mobilizarea internațională pentru eliberarea sa, îl vom descoperi pe omul care a devenit unul dintre cei mai vechi prizonieri politici din Europa.

Mai mult decât o simplă povestire a vieții lui Abdallah, documentarul reconstituie istoria complicată a luptei pentru eliberarea Palestinei, luptă puternic legată de emanciparea popoarelor arabe de sub jugul colonialismului Vestic precum și de lupta de clasă din interiorul societăților arabe și a celor europene.

Abdallah este o figură controversată deoarece ne pune față în față cu responsabilitatea pe care o poartă țările europene în susținerea oprimării poporului palestinian și ne forțează să ne reevaluăm propria înțelegere asupra a ceea ce înseamnă eliberarea popoarelor arabe și a modului în care „terorismul” a fost instrumentalizat pentru a delegitima rezistența palestiniană și arabă:

“Desigur, mințile <<tolerante>> și <<democratice>> pot fi foarte indignate împotriva creșterii <<fanatismului>> și a <<terorismului>>. Ei nu uită niciodată să-și arate solidaritatea umanitară cu rezistența împotriva ocupantului, atât timp cât victimele se supun legilor torționarilor lor, atât timp cât războiul nu depășește niciodată regiunile de la periferie și nu perturbă niciodată pacea lor criminală.”

Abdallah este unul dintre cei mai longevivi prizonieri politici din Europa, fiind încarcerat de statul francez de peste 35 de ani. Deși, conform legii franceze, el este pasibil pentru eliberare condiționată de peste 20 de ani, apelurile lui au fost constant respinse ca urmare a numeroaselor intervenții din partea Statelor Unite, care îl văd drept un adversar de temut pentru hegemonia Vestică în Orientul Mijlociu. Povestea lui se află la intersecția dintre lupta anti-colonială, lupta de clasă și lupta împotriva sistemul carceral, devenind de-a lungul anilor un simbol al rezistenței palestiniene și nu numai.

Documentarul va fi subtitrat în limba engleză.

Pentru a minimiza riscurile epidemiologice, proiecția va avea loc în aer liber.

Documentarul este realizat de Vacarme(s) Films, un colectiv de film documentar care și-a asumat un angajament politic de luptă împotriva tuturor formelor de dominație.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.