30 martie Expozitia Sabotage

Vineri, 30 martie 2018, ora 19:00, Camera, Centrul de Interes, str. Fabricii de Chibrituri, nr. 9

Sabotage: Deconstructing the Unforeseen

SABOTAGE: Deconstructing the Unforeseen este o analiză a mecanismelor de funcționare interioare ale omului contemporan, o radiografie a procesului de sabotare afectivă și mentală pe care omul și-o provoacă pentru a se detașa de realitatea pe care singur și-a construit-o.

Deconstruind neprevăzutul, conștiința umană își manifestă dorința de control asupra propria-i existență și a contextului în care aceasta își dezvoltă coordonatele. Raționalizarea excesivă și nevoia de a cunoaște și modela necunoscutul iminent, conduce către un act mai mult sau mai puțin direct de sabotare și autosabotare a parcursului existențial firesc. Sabotajul se conturează ca o practică aproape firească în societatea contemporană, în demersul de integrare în niște șabloane sociale impuse din exterior și uneori chiar autoimpuse. Psihicul și afectul uman se dezvoltă în jurul unor strategii de supraviețuire bazate pe autocenzură, în care evoluția se construiește în jurul predictibilului.

Existența omului de azi este consecința mai mult sau mai puțin directă a unor acte de sabotaj asupra condiției ei originare: de la mediul artificial creat pentru a-și desfășura existența, la nevoia de consum excesiv ce vizează consumul material și lăcomia experiențelor. Stilul de viață este astfel determinat de decizii influențate de acești factori , totul fiind subordonat iluziei de progres al civilizației și al amăgirii că omul poate avea controlul total asupra existenței lui.

În cadrul spațiului expozițional, naturalul cu artificialul funcționează într-o manieră apropiată de absurd, lucrările fiind concepute și compuse din fragmente de real, uneori cu inserții de ready-made (reprezentând materiale ce fac parte din habitatul uman din prezent). Este simulat într-o manieră ironică un spațiu de locuit fictiv, în care elementele constitutive devin simbolice pentru condiția omului de secol XXI.

Deconstruind modul de ființare al omului contemporan, reprimarea de tip afectiv și mental reprezintă unul din factorii-cheie în definirea acestuia, tactica subconștientă de supraviețuire devenind autosabotajul și aparentul control asupra neprevăzutului pentru menținerea unei libertăți fictive.

Muzica ce însoțește acest proiect a fost compusă special pentru expoziția SABOTAGE de către Răzvan Apostol (SCUZE).

Ada Muntean (n.1987) trăiește și lucrează în Cluj-Napoca, România. Este absolventă a Universității de Artă și Design Cluj, ciclurile Licență și Master – secția Grafică și în prezent doctorand a aceleiași universități. A avut parte de burse universitare la Birmingham Institute of Art and Design (UK), Jan Matejko Academy of Fine Arts Cracovia (Polonia), Peckam Platform Art Gallery Londra (UK) și Galeria Plan B Berlin. Lucrările sale au făcut parte din solo show-uri precum: Fluid Identity – FIVE PLUS Art Gallery, Viena (2017), Self. Perceive/Deceive, Galeria Nano, Cluj (2017), Soft Hollow – Atelier Patru Cluj (2015), Black Fire – Muzeul de Artă Brașov (2015), Interfaces – Visual Kontakt Ulm (2013) și expoziții de grup : Process Terminus, proiect Sandwich Gallery prezentat la ArtEncounters Timișoara (2017), Resurrected – FIVE PLUS Art Gallery, în cadrul Vienna Art Week (2016), Small Graphic Exhibition – Institutul Cultural Român New York (2015), Agency of Unrealized Projects – daadgalerie, Berlin (2012), POP-Pick me up Fair – Somerset House, Londra (2012), participând de asemenea cu o serie fotografică inclusă în Proiectul SUPERBIA Suburbia la Institutul Cultural Român Veneția în cadrul Bienalei de Arhitectură de la Veneția 2010.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.