30 noiembrie Expoziţia 10 x 10 – Zece decenii de România în o sută de imagini

Vineri, 30 noiembrie 2018, b-dul Eroilor, Cluj-Napoca

Intrarea liberă

Expoziţia outdoor:10 x 10 – Zece decenii de România în o sută de imagini

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) are plăcerea de a vă invita la expoziţia outdoor: “10 x 10 – Zece decenii de România în o sută de imagini”. Evenimentul marchează una dintre contribuțiile muzeului la celebrarea centenarului Marii Uniri şi apropierea față de clujeni, expoziția fiind amplasată în centrul istoric al orașului, între Monumentul Memorandiştilor şi statuia Lupei Capitolina, pe Bulevardul Eroilor.

10 X 10 înseamnă 100 de momente și un secol de istorie, transpuse în 100 de imagini: 10 pentru fiecare deceniu trecut de la 1 decembrie 1918. Evenimentul se dorește a fi o călătorie virtuală în timp, care să le aducă la cunoștință vizitatorilor o suită de evenimente semnificative pentru acest secol dinamic și tumultuos: momente din viața cotidiană, personalități care au marcat viața urbei, precum şi metamorfoza prin care a trecut orașul de-a lungul timpului.

Cei 100 de ani au reprezentat un capitol tumultuos din istoria României: un final de război mondial și Marea Unire, încoronarea regelui Ferdinand I la Alba-Iulia, Al Doilea Război Mondial, abdicarea regelui Mihai I, patru decenii de regim comunist, primul român în cosmos, o revoluție în direct la TV, apariţia internetului, România ca stat membru al Uniunii Europene – un secol dinamic şi extrem de bogat în evenimente.

Procesul alegerii fotografiilor expuse a fost direct influențat și determinat de natura obiectelor, fotografiilor şi a documentelor aflate în patrimoniul muzeului sau în posesia partenerilor de proiect. În plus, mare parte dintre evenimentele alese vizează cu precădere istoria locală, de care colecţia muzeului este strâns legată.

Expoziția este o călătorie virtuală în timp, care va reaminti participanților de evenimentele ultimului secol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.