30 noiembrie Expoziția Stepa. Arta În Inima Pustietății

Expoziția Stepa

Luni, 30 noiembrie 2020, ora 17:00, online

Expoziția Stepa. Arta În Inima Pustietății, Alua Tebenova

Casa de Cultură a Studenților ”Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca și Ministerul Tineretului și Sportului vă invită la expoziția Stepa. Arta În Inima Pustietății, cu lucrări aparținând artistului Alua Tebenova, student doctorand în Arte Vizuale la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca.

”Închipuiți-vă o lume în care schimbarea reală nu este o posibilitate garantată, o lume în care singurele lucruri ce pot fi considerate diferite sunt înfățișările umane pe care le întâlnim sporadic. Această lume, bătută la pas, nu își schimbă aspectul, nu îmbogățește sufletul prin lucruri și experiențe noi la fiecare cotitură, și care se poate înșira astfel zi după zi. Un ținut fără repere firești, fără dealuri și munți și păduri, fără râuri învolburate și mări nesfârșite.
Stepa Asiei Centrale, o întindere vastă de pământ în care omul poate rătăci zile în șir fără un reper clar, fără o țintă văzută. O veritabilă pustietate, o împărăție a cerului și a pământului acoperită de ierburi mărunte, de spini și de tonul cenușiu, ars de soarele dogoritor al verilor și măcinat de asprimea iernii. În stepă, lumea nu are un început și un sfârșit, ci este împietrită în nemurirea aflată la hotarul dintre viață și neant, amâdouă fiindu-i de neatins. Valuri domoale de pământ urcă și coboară cât vezi cu ochii, animate de vântul ce pare să le miște, fluturând iarba uscată.
Fiind o sursă de inspirație atât de vastă, îmbogățită de istoria îndelungată a nomadismului central-asiatic și de evoluția orizonturilor sociale și entice survenite în urma Marilor Migrații, identitatea rămâne aspectul de bază al tematicii pe care am ales-o în vederea realizării creațiilor mele la nivel doctoral. Intenția mea este de a reprezenta identitatea nomadă a Asiei Centrale printr-o fereastră amplă, parcurgând etapele de elaborare a culturii regionalepe baza adevărurilor și a valorilor istorice, pe baza spiritului epocilor apuse și a credințelor unice născute pe stepa Eurasiei.”

”Spiritul creativ, îmbinat cu studiul este redat afabil și profund, prin intermediul universului tânărului student doctorand Alua Tebenova. Un teritoriu vast și puțin cunoscut în domeniul artelor vizuale, cel al stepei, se deschide în fața ochilor, susținut atât de informația prin care artistul își conceptualizează demersul, cât și prin lucrările sale originale, pe care acesta ni le pune la dispoziție în spațiul online. Oriunde, din orice unghi, în orice formă, expresia manifestării artistice este la îndemâna oricărui iubitor de artă, în aceste vremuri tulburi, care pot fi asociate într-o oarecare măsură cu pustietatea aparentă a stepei, dar care oferă uneori și repere tonice, modele de viață, cum este cel al artistului Alua Tebenova. Vă invităm la vernisaj!” Flavius Milășan, Director Casa de Cultură a Studenților ”Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *