31 august Expozitia Moștenirea dinastiei de tâmplari-pictori Umling: cazul tavanului pictat din Vechea

Luni, 31 august 2015, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului, nr. 21

Expozitia Moștenirea dinastiei de tâmplari-pictori Umling: cazul tavanului pictat din Vechea

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită să participați în data de 19 august 2015 la vernisajul expoziției Moștenirea dinastiei de tâmplari-pictori Umling: cazul tavanului pictat din Vechea.

Cele trei generații ale familiei de tâmplari-pictori sași Umling, familie originală din Saschiz, dar aparținând societății meșteșugarilor clujeni începând cu anii 1740, s-au aflat timp de o jumătate de secol în slujba comunităților reformate maghiare transilvănene, care își reparau și/sau își redecorau bisericile.

În prezent, 36 de biserici din județele Cluj, Sălaj și Bistrița-Năsăud păstrează tavanele casetate și/sau mobilierul pictat de tâmplarii-pictori din familia Umling.

Trei dintre tavanele casetate ale unor biserici care nu mai există au ajuns în patrimoniul unor muzee, acesta fiind și cazul celor 47 de casete pictate aparținând tavanului bisericii reformate din Vechea (jud. Cluj).

Incluse inițial în colecțiile Muzeului Carpatin Ardelean, casetele pictate din Vechea fac astăzi parte din patrimoniul Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

Cele 20 de casete prezentate în cadrul acestei expoziții, restaurate de specialiștii Muzeului Etnografic al Transilvaniei și prezentate publicului pentru prima dată, sunt opera lui Laurentius Umling cel Bătrân și datează din anul 1751.

Expoziția va oferi vizitatorilor nu numai o imagine a primei etape de evoluție a operei acestei familii de pictori, ci și o incursiune în procesul tehnic complex de conservare și restaurare a pieselor.

Vernisajul va fi urmat, de la ora 17.00, de un Concert de cameră, susținut de Line Ildikó (pian) și Szőke Diána (vioară). Concertul se va desfășura în sala Reduta a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, fiind organizat de Societatea Cluj – Orașul Comoară.

De la ora 20.00, la Buricu’ Târgului, terasa Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Asociația „Vechiul Cluj” va lansa noua serie a întâlnirilor din ciclul „Povești despre Cluj”, cu o dezbatere cu tema „Clujul – oraș liber. 699 de ani”. Participă jurnalistul Bogdan Stanciu, împreună cu istoricii Lukács József și Tudor Sălăgean.

Expoziția va fi deschisă pana in data de 20 septembrie 2015.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.