31 august Varză, cartofi și alți demoni

Vineri, 31 august 2018, ora 21:00, Parcul Feroviarilor, Cluj-Napoca

Intrarea liberă

Varză, cartofi și alți demoni – proiecție kinedok

regia: Șerban Georgescu
România, Germania | 2016
durata: 60 minute
limba vorbită: română | subtitrare română și engleză

După ce cumpăra o tonă de varză pentru echivalentul a 20 de euro, regizorul Șerban Georgescu decide să exploreze dinamica paradoxală a agiculturii românești practicate în satul Lungulețu. Acolo, 1000 de mici fermieri, cu tot atâtea tractoare, produc anual aproximativ 100 000 de tone de varză și cartofi pe care nu reușesc să le vândă ulterior: la finele anului, fermierii se descoperă, unul lânga altul, în piață, înconjurați de grămezi de produse pentru care scad progresiv prețurile, până ce ies în pierdere.

Aventura documentară a lui Georgescu – care amintește, ca abordare, de ‘Super Size Me’ al lui Morgan Spurlock – se desfășoară timp de un an la Lungulețu, unde regizorul devine agricultor pentru a întelege rădăcinile crizei. Răspunsul, articulat creativ pe o combinație de imagine contemporană și de arhivă, revelează conexiunea dintre criza actuală și experiența trecută a colectivizărilor forțate, care au creat o suspiciune reziduală a agricultorilor pentru munca în cooperativă, făcându-i să continue să lucreze individual în contextul unei piețe în care asocierea este esențială.

Premii și festivaluri:
Dok Leipzig 2016, Germany
One World HRFF Bucharest 2017, Romania
DocuDays Kyiv 2017, Ukraine
Millennium FF Brussels 2017, Belgium
Beldocs IDF Belgrade 2017, Serbia
FICMEC Eco IFF Tenerife 2017, Spain
CinemAmbiente IFF Torino 2017, Italy
Moldox IDF 2017, Moldavia
Devour Food FF Wolfsville 2017, Canada
European FF Den Haag 2017, Netherlands
Romanian FF Munich 2017, Germany
Cinéma Vérité IDF Tehran 2017, Iran

Biografie regizor:
Şerban Georgescu are o carieră de peste 20 de ani, lucrând în publicitate şi în domeniul documentarelor. Din 2006 a colaborat constant cu companii de producţie din Norvegia, Danemarca şi Elveţia pentru mai multe documentare cărora le-au fost acordate premii internaţionale. Printre proiectele personale se numără documentarul realizat ca regizor şi cameraman urmărind pas cu pas prima expediţie integral românească pe Vârful Everest din 2003, “Călător pe Viaţă” – o serie TV de aventură şi cultură pe care de asemenea a filmat-o si regizat-o personal, o incursiune din jungla din Amazon până în gheţarii din Alaska şi din Sahara până în Tibet.

Mai multe detalii despre filmele din programul KineDok: https://kinedok.net/ro/films

KineDok powered by One World Romania este un program de distribuție alternativă de film documentar ce își propune să completeze distribuția clasică și să aducă filmul documentar mai aproape de public. Programul se desfăsoară în paralel în 7 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Norvegia, Bulgaria şi România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. În cadrul celei de-a patra ediții, 16 documentare produse în țările partenere vor fi proiectate în numeroase spații neconvenționale din țară. Sub forma unei experienţe care trece dincolo de pereţii tradiţionali ai sălii de cinema, Kinedok invită publicul nu doar să vadă un film pe un ecran mare, ci chiar să se întâlnească cu realizatorii sau protagoniştii filmelor favorite într-un mediu informal.

KineDok este un proiect coordonat în România de One World Romania

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.