31 mai Foreplay

Joi, 31 mai 2018, ora 19:00, Fabrica de Pensule, str. Henri Barbusse, nr. 59-61

Intrarea libera

Foreplay – spectacol

Spectacolul abordează, în premieră în lumea teatrală din România, subiectul naşterilor timpurii şi explorează condiţia vulnerabilă a tinerelor mame într-o societate care, pe de o parte, idealizează condiţia maternităţii, iar pe de altă parte, operează cu o percepţie stereotipizantă la adresa mamelor adolescente.

Spectacolul a fost realizat pe baza experienţelor unor mame adolescente din Bucureşti, Vaslui, Urziceni, şi Ploieşti.
Demersul Ozanei Nicolau a pornit de la statisticile potrivit cărora aproape 10% dintre mamele care nasc anual în România sunt minore. Anual, 22 000 de sarcini sunt inregistrate la adolescente, multe la grupul de varsta 10-14 ani, Romania fiind pe locul 1 in Europa la acest trist indicator.

„Foreplay este construit ca un colaj de documentar, momente de dezbatere cu publicul şi episoade ficţionalizate, scrise pe baza mărturiilor culese în munca de teren. Piesa dă voce poveştilor de viaţă ale unor mame adolescente şi îşi propune să aducă în lumină şi cauzele mai puţin discutate care conduc la sarcinile minorelor: pe lângă lipsa unor programe susţinute de educaţie sexuală, sărăcia extremă, există, de asemenea, problema abuzului, cauze psihologice precum transferul trans-generaţional şi modelele culturale care fac din fenomenul naşterilor timpurii un fenomen extrem de complex“

“O parte dintre intrebarile pe care piesa le pune se refera la sarcini nedorite, indiferent de context. E si un moment in care actorii pun pauza si au un dialog cu publicul, iar concluzia e ca aproape toti am fost in situatia sau avem apropiati in situatia de a se confrunta cu sarcini nedorite, copii fara vina, dar care s-au nimerit prost, ca sa parafrazez o replica din piesa. Mergeti si vedeti, e cu emotie, eu mi-am inghitit de cateva ori lacrimile.” – Iulia Marcu

Text si Regie: Ozana Nicolau

Limita de varsta: 12+

Rolurile mamelor adolescente sunt interpretate de Ioana Anastasia Anton, actriţă la Teatrul „Bulandra“ din Bucureşti, deţinătoarea premiului UNITER pentru debut în 2008, şi Voica Oltean, elevă în clasa a XII-a la Liceul „Dinu Lipatti“ din Capitală, laureată la Festivalul de la Karlovy Vary pentru rolul din filmul „Breaking News“. Alături de ele vor juca Mihaela Rădescu şi Viorel Cojanu, actori la Teatrul Mic Bucureşti.

Spectacolul de teatru „Foreplay“ este un proiect realizat în parteneriat cu World Vision Romania, Mame Pentru Viata, Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati – ANES şi Tineri pentru Tineri si este co-finanţat de AFCN.

Intrare libera pe baza de rezervare la artrev.ro@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.