31 martie-1 aprilie Carmina Burana

31 martie – 01 aprilie 2016, ora 19:00, Auditorium Maximum, str. Mihail Kogălniceanu, nr. 3

Pret bilet: 30 lei/ concert

Carmina Burana – concert vocal-simfonic

Filarmonica de Stat „Transilvania vă invită joi la un dublu concert vocal-simfonic: Carmina Burana, susţinut de Corul şi Orchestra Filarmonicii, sub bagheta tânărului dirijor Gabriel Bebeşelea. În ambele seri se va cânta acelaşi program: „Burlesca” în re minor pentru pian şi orchestră, de Strauss – interpretată de pianista Oxana Shevchenko şi celebra „Carmina Burana”, de Carl Orff, pentru interpretarea căreia îi avem invitaţi pe soprana Rodica Vică, tenorul Ştefan von Korch, baritonul Adrian Mărcan, corul Cappella Transylvanica, dirijat de Cornel Groza şi Corul pentru copii „Junior Vip”, dirijat de Anca-Mona Mariaş. Dirijorul Corului Filarmonicii este Cornel Groza.

Absolvent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, unde a studiat cu Petre Sbârcea, Gabriel Bebeşelea a urmat ulterior cursurile de masterat ale Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, cu Horia Andreescu, în prezent fiind doctorand al aceleiaşi instituţii, sub conducerea lui Dan Dediu. De asemenea, a urmat şi cursurile de masterat ale Universität für Musik und darstellende Kunst din Viena, sub îndrumarea profesrului Mark Stringer.
La doar 28 de ani, Gabriel Bebeşelea este recunoscut ca unul dintre „cei mai înzestraţi dirijori ai României ultimelor decade” (Jurnalul Festivalului „George Enescu”, 2011). Recent câştigător al Competiţiei de Dirijat „Lovro von Matačić” de la Zagreb, Gabriel Bebeşelea este şi deţinătorul Premiului I la Concursul de Dirijat „Jeunesses Musicales” din 2010. Imediat după acest concurs, a fost numit dirijor principal al Operei din Iaşi, devenind cel mai tânăr şef de orchestră într-o astfel de postură din România. Odată cu stagiunea 2013/2014, a fost numit Dirijor Invitat Principal la Filarmonica din Sibiu, al cărei dirijor permanent a devenit în stagiunea 2014/2015. Este şi dirijor principal al Sibiu Youth Orchestra (al cărei director muzical a fost între 2006-2009). În anul 2009, Gabriel Bebeşelea a devenit Dirijorul Ansamblului Icon Arts, una dintre cele mai apreciate formaţii de muzică contemporană, cu care a concertat în România, la Helsinki şi în Festivalul „Enescu”. Începând cu această stagiune, Gabriel Bebeşelea este şi dirijor principal al Operei Naţionale Române din Cluj.

Gabriel Bebeşelea colaborează frecvent cu Filarmonica „George Enescu”, Orchestra Naţională Radio, Opera Naţională Română din Bucureşti, Opera Maghiară din Cluj, Filarmonicile din Satu Mare şi Târgu Mureş.

Recunoscută internaţional ca o pianistă de mare sensibilitate, Oxana Shevchenko este câştigătoarea Premiului I la Concursul Internaţional de Pian din Scoţia, ediţia din 2010. Imediat după aceea, şi-a lansat primul compact disc, cu lucrări de Şostakovici, Mozart, Ravel şi Liszt, la casa de discuri Delphian Records.

Rodica Vică este solist invitat al multor opere și filarmonici atât din România, cât și din străinătate. Soprana debutează pe scena Operei bucureștene în anul 2010, la numai 24 de ani, urmând mai apoi să colaboreze permanent cu această instituție, interpretând roluri principale din operele Flautul fermecat (Regina Nopții) și Don Giovanni (Donna Anna) de Mozart, Rita de Donizetti, Alcina de Haendel, Cenuşăreasa de Rossini şi Elixirul dragostei de Donizetti.
În repertoriul de operă al sopranei, se mai regăsesc şi rolurile Rosina din Bărbierul din Sevilla de Rossini, Norina din Don Pasquale Donizetti, Nerina din Le Pescatrici de Haydn şi Belinda din Dido şi Aeneas de Purcell.

Absolvent al Liceului de Artă din Oradea şi al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, secţia Canto, Ştefan Korch a susţinut concerte cu Filarmonicile din Arad, Iaşi, Oradea, Râmnicu-Vâlcea, Piteşti, Cluj, precum şi cu Opera Naţională şi Opera Maghiară din Cluj, Teatrul Muzical „Nae Leonard” din Galaţi şi Opera Naţională din Iaşi. În palmaresul său, se înscriu Premiul Fundaţiei Darclée, Premiul III la Concursul Internaţional „Alfredo Giacomotti” şi Marele Premiul la Concursul „Ionel Perlea”.

Adrian Mărcan a început studiul muzicii la vârsta de 9 ani, la Liceul de Muzică din Cluj-Napoca, absolvind în anul 1988 secţia violoncel. În anul 1990 devine student al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, unde a studiat arta cântului cu Iulian Jurja, Ion Ţibrea şi Gheorghe Roşu, timp în care a fost angajat al Operei şi Filarmonicii din Cluj, în cor. A participat la cursurile de măiestrie susţinute de Eugenia Moldoveanu, Ionel Pantea, Ion Buzea şi Cornel Stavru.

Program:

Joi, 31 martie 2016, ora 19
Colegiul Academic
Vineri, 1 aprilie 2016, ora 19
Colegiul Academic | Abonament 21a

Concert vocal-simfonic extraordinar
Corul şi Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”

Gabriel Bebeşelea Dirijor

Oxana Shevchenko Pian
Rodica Vica Soprană
Ştefan von Korch Tenor
Adrian Mărcan Bariton

Cornel Groza Dirijorul Corului

Richard Strauss
Burlesca în re minor pentru pian şi orchestră, TrV 145
Carl Orff
Carmina Burana

Cu participarea Corului „Cappella Transylvanica” (dirijor Cornel Groza) şi a Corului de copii „Junior Vip” (dirijor Anca-Mona Mariaş)

BILETE
Biletele la concertele Filarmonicii de Stat „Transilvania” se pot achiziţiona online de pe biletmaster.ro.

Biletele se pot cumpăra şi de la Agenţia de Bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, la parter în incinta Casei de Cultură a Studenţilor, Tel. 0264 43 00 60) conform programului: Luni & Miercuri 10 – 14, Marţi & Joi 12 – 18 şi Vineri 10 – 14 sau cu o oră înainte de concert, direct de la locaţia acestuia.
30 lei preţ întreg / concert
15 lei preţ redus (elevi, studenţi şi pensionari) / concert

Atenţie: În zilele concertelor, Agenţia de bilete este deschisă în intervalul 10-14!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.