4 februarie Dacia și Cetăți, castele și alte fortificații

Dacia și Cetăți

Marţi, 04 februarie 2020, ora 18:30, Librăria Humanitas, str. Universitatii, nr. 4, Cluj-Napoca

Dacia și Cetăți, castele și alte fortificații – lansare de carte

Momente esențiale din istoria României într-o prezentare spectaculoasă – lansarea volumelor „Dacia. Războaiele cu romanii. Sarmizegetusa“ și „Cetăți, castele și alte fortificații din România. Secolul al XVI-lea“ de Radu Oltean.

Vă invităm la lansarea volumelor „Dacia: Războaiele cu romanii. I. Sarmizegetusa“ și „Cetăți, castele și alte fortificații din România“ de Radu Oltean, unul dintre cei mai apreciați autori de ilustrație documentară cu subiect istoric. Cercetările istorice la zi, transpuse într-o poveste pe înțelesul tuturor, și ilustrațiile bogate cu imagini ale obiectelor din epocă, documente și cu reconstituiri de scene istorice dramatice sau de detalii arhitectonice sunt elemente pe care le veți regăsi în cele două volume.

La eveniment vor vorbi, alături de autor, istoricii Ladó Árpád-Gellért și Cosmin Rusu.

Pasiunea lui Radu Oltean pentru ilustrația documentară este dublată de aplecarea spre studiul științific al istoriei; lucrările sale se bazează pe analiza riguroasă deopotrivă a izvoarelor directe și a cercetărilor celor mai recente. A conceput proiecte editoriale care valorifică un patrimoniu iconografic cvasinecunoscut publicului larg. „Dacia. Războaiele cu romanii. Sarmizegetusa“, primul dintr‑o serie de două volume bogat ilustrate care sintetizează stadiul actual al cercetărilor în domeniu, a fost tradus în spaniolă şi în engleză. „Cetăți, castele și alte fortificații din România“ este o monografie amplă, unică în spaţiul istoriografiei româneşti. Volumul de faţă al seriei, al doilea, descrie epoca Renaşterii, de la Mohács până la moartea lui Mihai Viteazul.

„Imaginea Daciei și a dacilor în conștiința noastrã este astăzi, parcă mai mult ca oricând, tributară clișeelor. Unele s-au impus ca mituri fondatoare în istoriografia româneascã încă din secolul al XIX-lea, fiind apoi deturnate și exploatate în sprijinul ideologiei național-comuniste la finele secolului trecut. Altele sunt de dată recentă, produse stranii ale derutei identitare din era globalizării. Deși cercetarea arheologică și istorică a făcut progrese remarcabile în ultimele decenii, descoperirile stau ascunse în lucrările academice, inaccesibile amatorilor de istorie. Mi-am dorit deci să aduc în fața marelui public o sinteză a cunoștințelor științifice pe care le avem acum despre acești strămoși ai noștri. Dincolo de ilustrația neobișnuit de bogată (peste 190 de imagini color: ilustrații complexe și reconstituiri de detaliu, fotografii de artefacte și monumente, hărți), această carte vă propune o viziune proaspătă asupra istoriei conflictelor daco–romane de acum aproape 2000 de ani, o istorie curățată de balastul ideologic.
Am adunat și adaptat pentru publicul iubitor de istorie marea majoritate a rezultatelor cercetărilor, studiilor și descoperirilor arheologice mai vechi și mai noi. Nu mi-am permis să speculez excesiv în privința momentelor istorice neclare, însă am folosit de multe ori cuvinte precum «probabil» sau «poate». Dar nici nu m-am ferit să sugerez unele posibilități atunci când – rar – izvoarele istorice sau urmele arheologice au fost ceva mai generoase. Unii cititori ar putea fi surprinși că anumite afirmații sau momente istorice prezentate în carte nu corespund cu ceea ce știau din filme, de la școală, din vechile cărți și reviste sau chiar din unele muzee. Sper ca tot ceea ce vor citi în această carte să fie puțin mai aproape de acel adevăr istoric pe care îl căutăm, teoretic, cu toții.“ – Radu Oltean

„Cetăți, castele și alte fortificații din România“ este un proiect conceput în patru volume, care adună, în premieră, date și imagini legate de arhitectura de apãrare de la noi. Volumul de față poate fi citit, în aceeași măsură, ca un compendiu de istorie militară a celor trei țări din jurul Carpaților în secolul al XVI-lea – de la bătălia de la Mohács (1526) până la moartea lui Mihai Viteazul (1601), cu un accent aparte pe zbuciumata istorie a Transilvaniei.
Cartea conține peste 130 de imagini: fotografii vechi, fotografii aeriene, desene istorice și planuri de locuri fortificate, stampe și documente puțin cunoscute din arhive românești și mai ales străine – germane, maghiare, austriece. Reconstituirile istorice ale lui Radu Oltean aduc în fața cititorilor, pentru prima oară, tablouri vii ale cetăților și mănăstirilor întărite, așa cum vor fi arătat ele acum patru secole.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *