4 iunie White on White; Touches (dé)bloquées

White on White

Duminica, 04 iunie 2023, ora 11:00, Academia Națională de Muzică ”Gh. Dima”, str. Ion I. C. Brătianu, nr. 25

Intrarea liberă

White on White; Touches (dé)bloquées (Alb pe alb; clape (de)blocate )- masterclass de interpretare pianistică

”Touches bloqueés” (”Clape blocate”) este titlul unui studiu de pian de Ligeti, din caietul I al amplei colecții. În această piesă, compozitorul transilvănean apelează la efecte simple pentru a simula cântatul pe un pian cu clape defecte, care nu produc sunete. În materclass-ul oferit de către Thomas Hell studenților pianiști ai Academiei Naționale de Muzică ”Gh. Dima” din Cluj-Napoca, clapele vor fi cu siguranță deblocate, grație colaborării dintre pianistul german, profesor la Universitatea de Muzică din Mainz și studenții instituției clujene.

Arta lui Thomas Hell a fost răsplătită cu Premiul I al prestigiosului Concurs Internațional de Pian de la Orléans. El se numără printre puținii artiști care au înregistrat integrala Studiilor pentru pian de Ligeti (la casa de discuri WERGO) și a obținut în 2010 mult râvnitul Premiu al Criticilor Discografi Germani “Jahrespreis der deutschen Schallplattenkritik”.

În prezent, el este profesor la Universitatea de Muzică din Mainz.

Evenimentul este organizat în cadrul ”Ligeti Festival Transylvania” de către Asociația ”Transylvania Art and Science”, în parteneriat cu Academia Națională de Muzică ”Gh. Dima” Cluj-Napoca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.