4 mai–4 iunie Expoziția Cruce, iubire de frumos

Expoziția Cruce

04 mai – 04 iunie 2023, ora 18:00, Muzeul de Artă, Piaţa Unirii, nr. 30

Expoziția Cruce, iubire de frumos, Horea Paștina

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de interes judeţean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, organizează, în colaborare cu Festivalul Rocada Artelor, expoziția „Cruce, iubire de frumos” a pictorului Horea Paștina. Absolvent al Institutului de Arte Frumoase „Nicolae Grigorescu”, clasa profesorului Alexandru Ciucurencu, în anul 1973, Horea Paștina este, începând din 1985, membru fondator al prestigiosului grup Prolog.

Expoziția „Cruce, iubire de frumos”, ai cărei curatori sunt Oliv Mircea și Dan Breaz, cuprinde lucrări realizate, în marea lor majoritate, între anii 2018 și 2023. Chiar dacă accentul cade asupra celor mai recente lucrări de pictură, expoziția cuprinde și lucrări-reper pentru creația artistului, realizate în primii ani de carieră. Acestea au rolul de a oferi spectatorilor expoziției contextul necesar înțelegerii creației actuale a pictorului Horea Paștina. Prin ciclurile peisajelor, scaunelor și, în mod deosebit, prin reprezentarea crucii, în calitatea sa de simbol creștin, Horea Paștina provoacă fascinaţia vizuală prin argumentele compensatorii ale universului credinței. Exprimarea artistică a acestor lucrări reflectă o întreagă metamorfoză a limbajului pictural, în care se face trecerea de la natura-materie, la geometria sa secretă, astfel luând naştere o natură-idee. Supradimensionând paradiziacul ca rezultat al unei ontogeneze mixte, creştin-laice, Horea Paştina propune o reprezentare extrasenzorială a senzorialului. Disimularea sacrului în profan cunoaște, în cele mai recente lucrări ale artistului, o tot mai accentuată depigmentare a culorilor. Prin urmare, s-ar putea spune că certitudinea nuanțelor intense este abandonată și, în același timp, Horea Paștina recurge la o esențializare accentuată a formelor care compun lumea cotidianului.

Consecinţa unei asemenea travestiri mundane a însemnului divin este tocmai accentuarea sensului de epifanie a actului picturii. Iluminate pe dinăuntru, obiectele lumii materiale se dematerializează, devenind aurele unor corpuri fizice. Spiritualizarea tot mai riguroasă a imaginii, care examinează vizualul până în intimitatea geometrică a structurilor sale bazale, este exprimată de artistul Horea Paștina prin sensibile gânduri poetice: „«Argint e pe ape și aur în aer»./ Ascult și privesc. Cu privirea la cer./ Cerul și pământul./ Precum în cer, așa și pe pământ.// Pânza albă./ Creion, cărbune, culoare./ Desenez. Lucrul mâinilor mele./ Desenul, lucrul meu de fiecare zi.// Punct. Unu. Unime – Treime./ «Peste toate şi prin toate şi întru noi toţi»./ Cruce. Înviere. Frumuseţe./ Cruce, iubire de frumos.”

Expoziția Cruce, iubire de frumos rămâne deschisă publicului spre vizitare până în data de 04 iunie 2023.

Program de vizitare: miercuri – duminică: 10.00 – 17.00

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.