4 mai Expozitia Imagini din sertar

Sambata, 04 mai 2019, ora 10:00, Turnul Croitorilor, str. Baba Novac, nr. 2

Expozitia de fotografie din imagini de arhivă – Imagini din sertar

Expoziția prezintă o selecție restrânsă din arhiva fotografului amator clujean Hada Victor (1946–2002). Pasionat de fotografie, a lucrat cu diferite aparate disponibile și populare în anii ‘70 și începutul anilor ‘80. Învățând prin experiența directă, fascinat de oameni, de bucuriile lor, creația lui se axează pe observație și imagini tip foto-secvență, experimentând adesea cu imaginile suprapuse. Secvențele adesea sunt un desfășurător filmic al evenimentelor care aveau loc în apartamentul familiei, desele vizite la prieteni și cunoștințe, secvențe stradale, portrete ale oamenilor la locul lor de muncă, fascinația ritmică a blocurilor proaspăt construite în Cartierul Mănăștur.
Autodidact, developa singur negativele alb-negru într-un laborator improvizat, pasionat de formatul de 35 de mm și cel mediu, 6×6 cm. S-au păstrat în jur de 50 de negative, toate alb-negru. În 1978 își vinde colecția de aparate și abia în 1987 începe din nou să fotografieze.
Rămâne o enigma în continuare, o provocare ochiului expert de a căuta și completa punctele de suspensie și necunoscutele din viața și creația sa.

Ne-am obișnuit ca expozițiile să aibă un concept, să fie construite, să conțină un statement artistic, să pornim în explorarea imaginilor după un traseu în care este stabilită o idee, un gând filosofic, firul Ariadnei în care știm cine și ce vrea să spună. Adesea ne refugiem în aceste justificări mentale și neglijăm cu ce încep ele.

Lucrurile încep cu o poveste. Nici acum nu este o excepție. Discutând despre cărți și lucruri care ne bucură sufletul ni s-a povestit de o cutie cu imagini care nu au fost văzute niciodată. Erau sub formă de negative, un rezumat vizual al vieții lui Hada Victor tatăl, acestea fiind lăsate moștenire și întru păstrare fiului Teodor Victor. Au ajuns la prelucrare la Arhiva Audiovizuală Transilvană. Imaginile au început să fie văzute. Mai întâi de cei care le scanau, pe urmă de ochi experți numiți cercetători ai imaginii vizuale, pe urmă familia care se regăsea pe peliculă și încerca să-și amintească momentele surprinse.

Emilia Hada – „ Știam că are aparat, dar nu am văzut nici o imagine făcută de el. Nici nu știu când m-a fotografiat. Nu-l luam în serios. Ieșea pe balcon și îl vedeam cum stă cu aparatul în mână. După ce a murit într-unul din sertare am găsit un portret cu mine…”

Așa pornesc la drum imaginile din sertar, cât și povestea lor.

Curator: dr. Mira Marincaș
Expert cercetare: dr. Dorel Găină, dr. Ancuța Lăcrimioara Chiș

Expoziția ramane deschisă spre vizitare pana in data de 13 mai 2019.

Program de vizitare: zilnic în intervalul 10:00-18:00

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.