4 mai Recital de pian

Miercuri, 04 mai 2016, ora 19:00, Colegiul Academic, str. Mihail Kogălniceanu, nr. 3

Pret bilet: 20 lei

Recital de pian cu Matei Varga

Vă invităm sa ascultati recitalul de pian susţinut de talentantul Matei Varga, desemnat, în 2013, de ziarul oficial al festivalului „Enescu”, drept cel mai bun pianist român de generaţie tânără. Acesta va interpreta, pe scena Colegiului Academic, ultimele trei sonate pentru pian, de Beethoven.

Compuse între 1820 şi 1822, ultimele trei sonate reprezintă stadiul final al transformărilor unui gen dintr-o formă de divertisment într-o afirmare a idealurilor personale, a lumii interioare şi a creativităţii personale ale compozitorului lor. În ele se resimte un acut conflict între vechi şi nou, conflict care i-a fascinat pe muzicologi, interpreţi şi ascultători.

Desemnat „Cel mai bun pianist român din generaţia tânără” de ziarul oficial al Festivalului „Enescu” (2013), Matei Varga continuă tradiţia pianistică stabilită de nume ca Dinu Lipatti, Clara Haskil, Mindru Katz şi Radu Lupu. Pianistul a fost aclamat la superlativ de critica de specialitate din întreaga lume, care a apreciat arta sa interpretativă drept „magică” (Süddeutsche Zeitung, 2009), „colorată, vivace şi antrenantă” (Le Diapason, 2012), „luminoasă” (ConcertoNet, 2011) şi „spectaculoasă” (Adevărul, 2013).

„Un muzician care poate conferi semnificaţie chiar şi celei mai simple linii melodice” (Fanfare, 2012), Matei Varga abordează, în egală măsură, lucrări de repertoriu pianistic şi piese scrise de cei mai importanţi compozitori contemporani, mărturie stând, de pildă, interpretarea în premieră europeană a celui de-al doilea Concert pentru pian de Michael Hersch, etichetat ca fiind „înnebunitor de dificil”.

Laureat al unor importante competiţii de profil, ca „Maria Canals” şi „George Enescu”, Matei Varga a cântat în cele mai faimoase săli de concerte din lume, ca Alice Tully şi Carnegie (New York), Konzerthaus (Berlin), Auditorium du Louvre, Salle Gaveau şi Salle Cortot (Paris), Teatrul Dramatic Regal (Stockholm), Palau de la Música (Barcelona), Sala Casals (Tokio), Rebecca Crown Auditorium (Ierusalim), Ateneul Român şi Sala Radio (Bucureşti). În 2008, a câştigat bursa de carieră Salon de Virtuosi.

Printre cele mai importante activităţi ale pianistului în această stagiune, se numără concertele din SUA, Asia (în compania violonistului Gregory Harrington) şi Europa, precum şi lansarea a două compact discuri: un album cu lucrări pentru violoncel şi pian, cu Laura Metcalf (la casa de discuri Sono Luminus) şi un recital solo (Sheva Collection).

Matei Varga a absolvit Universitatea de Muzică din Bucureşti, unde a lucrat cu Ana Pitiş, Ioana Minei şi Sandu Sandrin, şi Mannes College of Music, unde a beneficiat de îndrumarea Pavlinei Dokovska. Este artist invitat şi profesor la International Keyboard Institute and Festival din New York şi la Festivalul de Pian din aceeaşi metropolă americană.

Ludwig van Beethoven
Sonata în Mi major, op. 109
Sonata în La bemol major, op. 110
Sonata în do minor, op. 111

BILETE
Biletele la concertele Filarmonicii de Stat „Transilvania” se pot achiziţiona online, de pe biletmaster.ro. Recitalul nu este inclus în abonament.
Biletele se pot cumpăra şi de la Agenţia de Bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, la parter în incinta Casei de Cultură a Studenţilor, Tel. 0264 43 00 60) conform programului: Luni & Miercuri 10 – 14, Marţi & Joi 12 – 18 şi Vineri 10 – 14 sau cu o oră înainte de concert, direct de la locaţia acestuia.
20 lei preţ întreg / concert
10 lei preţ redus (elevi, studenţi şi pensionari) / concert

Atenţie: În ziua concertului, Agenţia de bilete este deschisă în intervalul 10-14!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.