4 noiembrie Concert vocal-simfonic

Vineri, 04 noiembrie 2016, ora 19:00, Colegiul Academic, str. Mihail Kogălniceanu, nr. 3

Pret bilet: 25 lei

Concert vocal-simfonic – dirijor David Crescenzi

Corul şi Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”

David Crescenzi dirijor
Hector Lopez tenor
Beniamin Pop bas-bariton

Cornel Groza dirijorul corului

Joseph Haydn
Simfonia nr. 104 în Re major, Hob. I: 104

Giacomo Puccini
Messa di Gloria

Pianist, dirijor de orchestră și de cor, David Crescenzi a început să studieze la Conservatorul din Pesaro, specializându-se ulterior în dirijat orchestră, pian, muzică corală și dirijat coral. Timp de mai mulți ani a fost asistent și colaborator al lui Alessio Vlad și elevul lui Gustav Khunn, la care a frecventat, între anii 1993 si 1996, Cursurile de perfecționare „Pomeriggi musicali” din Milano. Datorită activității sale pe parcursul a două decenii, s-a consacrat mai întâi ca pianist acompaniator și asistent dirijor în diferite teatre și festivaluri lirice, atât în Italia, cât și în străinătate, iar actualmente ca dirijor de orchestră și maestru de cor.

Printre realizările sale cele mai semnificative amintim colaborarea cu Teatrul Operei din Cairo, în calitate de director artistic, între anii 1998 și 2003, unde a dirijat Bărbierul din Sevilla, Contract de căsătorie, Domnul Bruschino de Gioachino Rossini, Elixirul dragostei de Gaetano Donizetti, Tosca de Giacomo Puccini, Bal mascat, Aida și Rigoletto de Giuseppe Verdi. Între anii 1999 și 2001, a fost Maestru de Cor la Teatrul „Carlo Felice” din Genova, iar în stagiunea 2004-2005 a fost adjunctul directorului muzical de la Teatrul „San Carlo” din Napoli. La Doha, Qatar, a dirijat în anul 2002 opera Aida, în anul 2003 Ibn Sina de Michil Borstlap şi în anul 2005 Aspire de David Krane, cu ocazia deschiderii Jocurilor Olimpice Asiatice.

Hector Lopez şi-a început cariera muzicală la Conservatorul din Mexico City, unde a studiat violoncelul (cu Sona Poshotian), saxofonul (Joel David Katz) şi arta cântului (Francisco Araiza, Irma Gonzalez). Mulţumită unei burse primite din partea Societăţii Internaţionale a Valorilor Artei Mexicane, Hector Lopez sa bucurat de îndrumarea unor muzicieni ca Renata Scotto, Enrique Patrón, Teresa Rodriguez, Nico Castel, Denise Massé, Joan Dornemann.

În 2003, a câştigat Concursul Naţional „Carlo Morelli”, fiind recompensat ulterior cu o bursă de studii care i-a dat şansa să colaboreze cu Portland Opera Performance Studio şi cu personalităţi ca Tito Capobianco, Justino Diaz, Shirley Verret, Daniel Orlando sau David Lofton.

În 2004, Ludovic Spiess l-a invitat pe Hector Lopez să colaboreze cu Opera Naţională din Bucureşti, tenorul fiind de atunci membru al ansamblului instituţiei. De atunci, a lucrat cu artişti ca Viorica Cortez, Ludovic Spiess, Cornel Stavru, Ion Piso, Ionel Pantea, Eduard Tumagian, Nelly Miricioiu, Kaludi Kaludov sau Sorina Munteanu.

Beniamin Pop s-a născut la Bistrița, în 1991. Începând cu clasele primare a studiat pianul, iar mai târziu, în liceu, a început să studieze canto clasic. Premiile obținute în timpul liceului l-au încurajat sa dea admitere la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, pe care a absolvit-o în anul 2014 la clasa conf. univ. Marius Vlad Budoiu. În prezent este masterand la aceeași instituţie.

Pe parcursul studenției a obținut premii la Concursul Național de Lied de la Brașov și la Concursul „Ionel Perlea” din Slobozia.

În anul 2012, devine artist liric al Corului Filarmonicii de Stat „Transilvania”, iar din 2014 este angajat la Opera Națională Română din Cluj-Napoca, unde susţine numeroase spectacole ca solist. Începând cu stagiunea 2016-2017, Beniamin Pop activează ca solist al studioului de operă din cadrul Deutsche Oper am Rhein din Düsseldorf.

Cornel Groza (n. 1950) şi-a început pregătirea muzicală la Liceul de Muzică din Cluj-Napoca. Apoi, a studiat pedagogia muzicală la Academia de Muzică din oraşul nostru. În 1970, a devenit membru al corului de cameră Cappella  Transylvanica din Cluj, care, sub conducerea maestrului Dorin Pop a devenit un „centru” coral de marcă. Această experienţă a fost decisivă în alegerea lui Cornel Groza, aceea de a urma cariera de dirijat. În 1972, devine membru fondator al Corului Filarmonicii de Stat „Transilvania”. Din 1978, Cornel Groza predă dirijat la Academia de Muzică „Gh. Dima”, iar în 1986, devine dirijorul permanent al Corului Filarmonicii clujene.

Prin tehnica sa dirijorală excelentă, cunoaşterea completă şi stăpânirea cântului coral, prin simţul fin al sonorităţii, Cornel Groza aduce un impuls vital succesului permanent al Corului Filarmonicii din Cluj-Napoca.

Programul agenţiei de bilete:

Luni & Miercuri: 10,00 – 16,00
Marti & Joi: 12,00 – 18,00
Vineri: 10,00 – 14,00

Preţ bilete:

– 25 lei preţ întreg/concert
– 13 lei preţ redus (elevi, studenţi şi pensionari)/concert
Concertul este inclus în abonament.

În sala de concert se intră doar pe bază de bilet/ invitaţie/ legitimaţie de presă, cu loc!

Locurile se obţin de la Agenţia de Bilete a Filarmonicii de Stat „Transilvania”, Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3 (la parter, în incinta Casei de Cultură a Studenţilor), Tel. 0264-43 00 60, Fax. 0264-59 78 12

Se pot achizitiona bilete si cu o ora înainte de începerea concertului, direct de la locatia acestuia, în limita locurilor disponibile.

 În ziua concertului, Agentia de bilete este deschisa în intervalul 10-14!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

xmanyclips