5-29 noiembrie Expoziţia Flashback. Return to Cluj

Expoziţia Flashback. Return to Cluj

 05-29 noiembrie 2020, ora 10:00, Muzeul de Artă, Piaţa Unirii, nr. 30

Expoziţia Flashback. Return to Cluj, Miron Zownir

În contextul situaţiei extraordinare provocate de pandemia de Covid-19 şi a restricţiilor de circulaţie în vigoare la nivel european, expoziţia Flashback. Return to Cluj nu va putea beneficia de o deschidere oficială (vernisaj).

Moscova, 1995, versus România secolului XXI: o întâlnire aparent aleatorie între două proiecte ale artistului fotograf Miron Zownir în expoziția dedicată Muzeului de Artă din Cluj-Napoca. Selecția de fotografii din proiectul „Romania Raw”marchează experiența relevantă pe care Miron Zownir a avut-o în România, în calitate de artist invitat, pe parcursul rezidenței organizate de galeria Visual Kontakt în parteneriat cu Centrul Cultural German din Cluj, în anul 2018. Inițiativa artistică a lui Zownir a făcut posibilă pătrundereaîn intimitatea nealterată a comunității de romi care locuiesc în Pata Rât și în alte locuri din România.În cadrul prezentei expoziţii, proiectul „Romania Raw” este secondat de secvențe ale seriei „Down and Out in Moscow”, care aruncă o lumină asupra oamenilor care au trăit şi a evenimentelor care au avut loc la Moscova în 1995, un an extrem de tensionat pentru Rusia lui Boris Yeltsin. Cu ambele proiecte, Miron Zownir surprinde momente din care poate face parte și devine, astfel, martor la situații extreme care dezvăluie starea psihologică pură a individului, fapt care facilitează, în consecință, accesul privitorului la o realitate ireductibilă.

Miron Zownir s-a născut în 1953 la Karlsruhe și locuiește la Berlin. El a fost numit de autorul american Terry Southern drept „poetul fotografiei radicale”, iar lucrările sale cu proscriși sociali sunt expuse, în mod regulat, în întreaga lume. Pe lângă fotografie, Miron Zownir s-a afirmat, de asemenea, ca un cineast respectat și autor de romane poliţiste.

Expoziția este curatoriată de Olimpia Bera, coordonată de Alexandra Sârbu și organizată de Universitatea de Artă și Design, Centrul Cultural German și Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. Ea coincide cu publicarea unui catalog al proiectului lui Zownir, „Romania Raw”, la editura PogoBooks.

Expoziţia Flashback. Return to Cluj ramane deschisa spre vizitare pana in data de 29 noiembrie 2020.

Program de vizitare: miercuri – duminică: 10.00 – 17.00. Ultimul bilet de intrare va fi emis la ora 16:30.

Expoziţia nu este recomandată persoanelor sub 16 ani!

Publicul vizitator este rugat insistent să sprijine eforturile instituţiei noastre de a limita răspândirea şi contractarea virusului Sars-Cov-2, prin respectarea strictă a regulilor obligatorii de igienă personală, distanţare fizică şi acces în muzeu.

Pentru mai multe detalii referitoare la măsurile de protecţie sanitară, puteţi accesa link-ul următor: https://www.macluj.ro/events/reguli-obligatorii-pentru-accesul-in-muzeu-in-contextul-pandemiei-generate-de-covid-19

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.