5 decembrie Expoziția Bluetiful

Expoziția Bluetiful

Duminica, 05 decembrie 2021, ora 10:00, Muzeul de Artă, Piaţa Unirii, nr. 30

Expoziția Bluetiful

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, împreună cu Liceul Teoretic „Elf”, vă invită să vizitați  expoziția Bluetiful, care cuprinde cianotipii realizate de elfi în cadrul Proiectului Cultural BluElf.

Cianotipia a fost inventată în 1842 de către astronomul englez William Herschel (1792-1871). Printre altele, el a descoperit că, sub acţiunea luminii, sărurile ferice se pot transforma în săruri feroase. William Herschel folosea cianotipia pentru copierea desenelor. Mai târziu, procedeul a fost utilizat pentru pentru a realiza fotograme. Anna Atkins folosea cianotipia în 1843 pentru studiile sale botanice. Procedeul are două substanțe active, nontoxice. Separate, ele nu au nicio putere, însă amestecate devin sensibile la razele UV.

Cu un timp de expunere lung (de la 8 minute până la o oră), cianotipiile pot fi imprimate pe hârtie, textile sau pereți, efectele vizuale fiind din cele mai diverse. Rezultatele atrag prin natura lor picturală, calitatea excelentă de redare a informației, dar și printr-o gamă largă de nuanțe de albastru.

Astăzi, cianotipiile fac parte dintr-o nișă a fotografiei, pe cât de restrânsă, pe-atât de spectaculoasă. Sunt posibile atât reproduceri după frunze și plante întregi, dar și după negative sau printuri făcute pe folie transparentă (laser). Rezultatele variază mereu și orice print obținut va fi unic, adică Bluetiful!

Program de vizitare: 10.00 – 17.00

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.