5 februarie Expoziţia Breslei Miklós Barabás

Duminica, 5 februarie 2017, ora 10:00, Muzeul de Artă, Piaţa Unirii, nr. 30

Expoziţia Breslei Miklós Barabás

Muzeul de Artă Cluj-Napoca împreună cu Breasla Miklós Barabás și Asociația Culturală Minerva vă invită la expoziţia naționala a Breslei Miklós Barabás, care va avea loc în sălile de expoziții temporare ale Muzeului de Artă.

Asociația „Breasla Miklós Barabás”, cu sediul în Cluj, este organizația artiștilor plastici maghiari din România, înființată în anul 1929 sub îndrumarea arhitectului și artistului plastic de renume internațional Károly Kós, a renumitului pictor Sándor Szolnay, precum și a scriitorului Miklós Bánffy. După 1944, datorită schimbărilor politico-sociale nefavorabile, Breasla și-a încetat activitatea, pentru ca în 1994, la inițiativa pictorului Béla Abodi Nagy și a sculptorului András Kós să fie reînființată.

Organizația, cuprinzând 150 de membri marcanți ai artei vizuale contemporane din România, e construită pe principiile transilvănene ale conviețuirii de mai multe secole a etniilor și a reflectării vieții acestora în arta vizuală. Păstrarea tradiției, a particularităților etnice, de gândire, a afinităților sufletești și de gust a membrilor breslei este armonizată cu cele mai moderne tendințe ale artei contemporane universale. Activitatea breslei se concretizează atât în expoziții personale ale membrilor săi, cât și în expoziții ample de grup, cunoscute și apreciate atât în țară, cât și în străinătate. Concomitent cu organizarea expozițiilor, pe agenda activității breslei figurează în mod sistematic și organizarea de mese rotunde și sesiuni științifice având ca tematică noile curente ale artei contemporane precum și comemorarea activității celor mai de seamă artiști transilvăneni ai secolului trecut.

După nenumărate expoziții organizate în țară și în străinătate, Breasla se prezintă pentru prima oară cu o expoziție reprezentativă la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.

La vernisaj vor lua cuvântul: prof. univ. dr. Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca; Vákár István, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj; Kolozsi Tibor, președintele Breslei Miklós Barabás; dr. Tibori Szabó Zoltán, președintele Asociației Culturale Minerva; Németh Júlia, critic de artă și dr. Bordás Beáta, curatorul expoziției.

Expozitia ramane deschisa spre vizitare pana in data de 12 februarie 2017.

Program de vizitare: miercuri – duminică: 10.00 – 17.00

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

blog.aidol.asia youngteens.net a-coon.com xmanyclips