5 februarie ExpozițIa Unde au dispărut copiii de pe canapea?

ExpozițIa Unde au dispărut copiii de pe canapea

Sambata, 05 februarie 2022, ora 08:00, Biblioteca Centrală Universitară “Lucian Blaga”, str. Clinicilor, nr. 2

Intrarea liberă

ExpozițIa Unde au dispărut copiii de pe canapea?

Expoziția Unde au dispărut copiii de pe canapea? a fost realizată cu ocazia împlinirii a 11 ani de la evacuarea forțată a celor 76 de familii rome de pe fosta str. Coastei. Planșele expoziției sunt expuse toată luna februarie 2022 în holul principal al Bibliotecii Centrale Universitare din Cluj-Napoca.

Această expoziție pune în context nevoia comunității rome care a locuit până în 2010 pe str. Coastei de a marca simbolic locul de unde a fost evacuată și mutată forțat în Pata Rât. Asociația Comunitară a Romilor din Coastei, Fundația Desire și mișcarea Căși Sociale Acum! au venit cu ideea realizării unei lucrări de artă care să amintească de acest moment și să atragă atenția că evacuările din orașul Cluj trebuie să înceteze.
Artiștii Ciprian Mureșan, Răzvan Botiș și arhitectul Silviu Medeșan, împreună cu membrii ai comunității rome, au creat o machetă a zonei care în 2010 a fost demolată. Împreună propunem amplasarea Monumentului Evacuării de pe str. Coastei (actuala str. Episcop Nicolae Ivan f.n.). În expoziție sunt prezentate imagini și desene ale acestui monument.
Planșele componente ale expoziției sunt împărțite în 3 secțiuni, ele aratând: Locuirea pe str. Coastei, evacuarea și mutarea forțată în Pata Rât; Practicile autorităților publice locale și suferințele pe care le-au provocat, dar și acțiunile activiste derulate în deceniul trecut; Procesul de creație a lucrării, transformarea locului din zona străzii Coastei, și monumentul propus pentru amplasarea pe acest spațiu.
Datorită condițiilor create de Covid-19, nu putem organiza un vernisaj sau conferință de presă prin care să marcăm deschiderea expoziției. Dacă doriți să discutați cu câteva persoane care au realizat expoziția, vă rugăm să o vizitați la Biblioteca Centrală Universitară Lucian Blaga între orele 11.00-12.00, în următoarele zile și/ sau să le contactați telefonic:

– Vineri, 4 februarie (Enikő Vincze, Prof. Univ și activistă Căși Sociale Acum, 0740137561);
– Luni, 7 februarie (Ciprian Mureșan, artist). Vă așteptăm cu drag.

Expoziția susține inițiativa amplasării pe fosta str. Coastei din Cluj a Monumentului Evacuării comunității rome.

Expoziția se poate vizita până în data de 28 februarie 2022

Orar de vizitare: luni-sâmbătă: 08:00-20:00

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.