5 octombrie Cultura din oraș

Sâmbătă, 05 octombrie 2019, ora 10:00, Cartierul Mărăști, Cluj-Napoca

Cultura din oraș – tur ghidat

Vă invităm la sesiunea de toamnă a Tururilor noastre!

Tur în cadrul proiectului “Trăiește orașul! Platforma de cunoaștere, explorare si reflecție urbană”

Continuăm al patrulea yur din 2019 cu ceva ce a fost tot timpul cu noi în oraș: arta contemporană și cultura independentă clujeană.

Am realizat o cercetare în care am chestionat oameni din domeniul culturii (alternative, independente, cum vreți voi să îi spuneți) – teatru, spații de expoziții și de exprimare a artei contemporane locale – situate majoritatea la periferia orașului, în cartierul Mărăști. Creativitatea și munca lor au contribuit considerabil la ceea ce a ajuns Clujul atractiv de azi.

În cadrul acestui tur vom discuta despre minim 15 ani de cultură în oraș, ce s-a schimbat, ce lecții au adus cu ei și ce urmează de acum încolo în contextul urban tot mai accelerat.

Ce vom face la tur:
+ Vă vom prezenta ce am aflat din interviuri
+ Vom avea invitați care ne vor povesti despre proiectele și munca lor în spațiile de cultură prezentate și vom vizita spații alternative de cultură
+ La finalul turului ne vom opri la Fabrica de Pensule căci acolo ziua se continuă cu dezbateri importante pentru breaslă dar și pentru publicul larg.

Ghidul nostru va modera ultimul panel dedicat implicării civice a artiștilor în spațiul public.

Tururile noastre se doresc participative și îi vom invita pe cei prezenți să contribuie direct împărtășindu-ne ce cunosc și ei sau chestionând zonele vizitate. Fiecare participant va primi hărți de observație iar la sfârșitul turului vom colecta materialele produse și echipa noastră le va include în procesul de lucru.

În urma tururilor vom produce o Hartă participativă a Orașului ce sperăm că va servi drept un ghid util pentru cei care vor să parcurgă Clujul la pas printre poveștile și experiențele sale.

Tururile “Trăiește orașul” sunt concepute pentru a arăta noilor și vechilor locuitori ai orașului (dar și celor în trecere) părți pe care doar localnicii le cunosc și le trăiesc și a-i aduce aduce împreună, în a crea conexiuni și punți între diferite comunități. Prezentăm istorii personale și colective recente ale actorilor urbani activi care vin din diverse arii cum ar fi cultură, planificare urbană, activism, spații verzi – grădinărit, antreprenoriat sau pur și simplu cetățeni care contribuie la Clujul de azi.

Ghid și Facilitator: Lala Panait

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.