5 septembrie Lecturiada elevilor 2017

Marti, 05 septembrie 2017, ora 16:00, Biblioteca Judeţeană Octavian Goga, Calea Dorobanţilor, nr. 104

Lecturiada elevilor 2017 – Un loc pentru fiecare

Ne adresăm ca de fiecare dată profesorilor (în special celor de limba si literatura română), învățătorilor, bibliotecarilor, documentariștilor CDI și părinților.documentaristilor CDI,

Lecturiada elevilor este un concurs online la nivel național care se desfășoară pe aproximativ parcursul unui an. Lecturiada elevilor se desfășoară pe două secțiuni: un concurs de scriere creativă, deschis tuturor elevilor cu vârste cuprinse între 7-18 ani și un concurs de portofolii la care sunt invitați să participe membrii cercurilor/cluburilor/atelierelor de lectură/scriere.

Concursul se încheie cu o întâlnire față în față la Cluj între 1-5 septembrie la care participă elevii clasați pe primele locuri însoțiți de „consilierii” lor.

Ediţia din anul 2017 (a opta), „Un loc pentru fiecare” este gândită ca o prelungire a celei din 2016, „D-apoi cum să nu fie dac-o fost”, când, la nivel tematic, am valorificat „făpturile” mitologiei româneşti, la nivel conceptual, am făcut deschiderea spre lectura și crearea imaginii (ilustrarea poveștilor) iar la nivel aplicativ − am experimentat un model de învățare nonformală.

Prin urmare: a. vom continua tema din ediția anterioară, plasându-ne, de data aceasta, atât pe noi, cei trăitori în secolul 21, cât și „chipul” nostru ascuns, în locuri reale și tărâmuri legendare; b. vom spune poveștile nu numai prin cuvinte ci și prin fotografii, desene, filme documentare; c. vom respecta și în al doilea an „drepturile și îndatoririle” care stau la baza funcționării „Școlii solomonarilor”; d. iar pentru consilieri, participarea va echivala cu o formare/interformare într-un program de lectură/scriere de texte multimodale.

Câteva noutăți pentru cei care vor ajunge în faza finală: revenim la formula atelierelor pe vârste, astfel că elevii de la primară și gimnaziu vor avea posibilitatea să participe la ateliere de benzi desenate, conduse de Adrian Barbu împreună cu colaboratorii săi iar elevii de liceu vor participa la ateliere de fotografie, conduse de specialiști de la Departamentul de Jurnalistică, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea Babeș-Bolyai. La atelierele de scriere vom avea ca invitați poeți tineri și talentați și „proba probelor”, adică „examenul de absolvire” a celui de al doilea an al „Școlii solomonarilor”, va consta din participarea la un experiment de scriere colectivă.

O noutate pentru acest an: la atelierele de la Cluj sunt invitați și autorii primelor trei proiecte „Un Mărțișor pentru fiecare” – topul cărților citite în 2016.

Cred că nu mai este nevoie să specificăm că organizatorii asigură cazarea, masa, mapa și consumabilele.

Etapa finală este prilejul unui schimb de experiență la nivel național pentru participanți, elevi și consilieri. În același timp oferă cerchiștilor posibilitatea participării la ateliere conduse de specialiști (jurnaliști, ilustratori și scriitori etc.), iar consilierilor, prilejul participării la sesiuni de formare/interformare pe problemele abordării unei game largi de texte pe diverse suporturi. Prin Lecturiadele elevilor urmărim formarea în timp a unei rețele naționale de elevi cititori si consilieri de lectură,capabili nu numai să să-si dezvolte pentru ei însiși calitatea de cititor, ci și să se implice ca voluntari în acțiuni de promovare a lecturii.

In aprilie 2016 programul „Cercuri de lectură” a fost selectat de către proiectul ELINET (The European Literacy Policy Network) ca model de bune practici în literație, reprezentativ pentru România.

Mai multe informații despre programul „Cercuri de lectură” găsiți pe site-ul
www.anpro.ro/Pagina cercuri de lectură.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.