06 – 10 iunie 2023, ora 18:00, Cluj Art, str. Baba Novac, nr. 8 

Expoziția Copilărie printre culori – expoziție de pictură a unui copil de 10 ani

Dragoş Mihai Dobocan, un copil în vârstă de 10 ani din Oradea, își va vernisa aici a patra expoziție personală de pictură.

Tânărul artist își va expune 55 din cele peste 150 de lucrări realizate de la vârsta de cinci ani până în prezent. Majoritatea lucrărilor sunt realizate în acrilic, preferatele micului pictor, dar şi unele în acuarelă.

Lucrările vor fi prezentate de prof. univ. dr. Dorel Găină, prof. Margareta Catrinu și de jurnalistul Claudiu Pădurean.

„Am început să pictez de la vârsta de cinci ani. Atunci mama m-a înscris la canto muzică uşoară. Dar mie nu mi-a plăcut acolo. Şi-atunci le-am spus părinţilor mei să mă înscrie la pictură. De atunci, acesta este modul meu de a mă relaxa. Pictura este pentru mine o oază de bucurie și de culoare, este modul meu de a mă elibera. Lucrarea mea preferată este «Canarul». Urmează apoi «Bufniţa polară», «Farul». Eu am doi canari acasă şi m-au inspirat să pictez. L-am pictat pe unul dintre ei. Am început cu lucrarea «Peisaj marin». Îmi place foarte mult marea și am multe lucrări realizate în vacanțele mele cu mama la mare. Natura este cea care mă inspiră în fiecare zi, de aceea majoritatea lucrărilor mele au legătură cu aceasta”, a spus Dragoș Dobocan.

Premiat internațional

Dragoș a participat la mai multe concursuri naționale și internaționale de pictură și este unul dintre beneficiarii programului de promovare a talentelor a MOL România și al Fundației pentru Comunitate din Cluj Napoca (ediția din 2021).

Micul artist a participat în toamna anului 2020 la primul său concurs internaţional – „Dessine-moi ton reve de paix” (Desenează visul tău de pace), organizat sub egida UNESCO, de Romanian Section Saint Germain en Laye Conseil International de la Danse (CID), la care a obţinut premiul I, la categoria sa de vârstă (6-10 ani). Lucrarea premiată reprezintă planeta Terra ca o floare minunată, înconjurată de o ghirlandă de oameni-flori şi alte flori înlănţuite în jurul globului pământesc.

Dragoș Dobocan urmează cursuri de pictură la Atelierul „Mânuţe fermecate” și la Şcoala de Arte „Francisc Hubic” în Oradea și la Academia de Arte „Marina Căpățînă” din București.

Culoare și bucurie

Comentând critic lucrările lui Dragoș, profesoara Liana Dat de la Liceul de Arte Oradea, a declarat că a observat foarte multă culoare şi bucurie în lucrările copilului, stare pe care o transmite şi privitorilor, umplând sufletul de emoţie.

„Este un copil deosebit, pe care l-am remarcat pe când avea cinci ani. Subiectele lui sunt cele apropiate: flori, animăluţe, căsuţe, portrete../Pot să spun că se vede pe zi ce trece cum evoluează copilul. Începe să îşi concretizeze tuşa, linia; ceea ce era la început mai jucăuş, acum se vede că are o oarecare experienţă. Interesant este că transmite foarte multă emoţie prin ceea ce aşează pe pânză”, a declarat profesoara Liana Dat.

Dragoș Dobocan este elev în clasa a III-a la Școala Gimnazială „Dacia” din Oradea (înv. Simona Cobe). Primele sale lucrări au fost prezentate într-o primă expoziție la vârsta de 6 ani, când mama sa, jurnalista Crina Dobocan, i-a organizat o expoziție  „Pentru prieteni”, la Casa Minunată din Oradea.

A doua expoziție (Visuri colorate) a avut loc în anul 2021, în Parcul Libertății din Oradea, iar cea de-a treia expoziție, intitulată „Tablouri printre cărți” a avut loc în anul 2022 în cadrul Târgului de Carte „Gaudemus”, ediția din mai 2022, la Oradea.

Vă așteptăm să vă întoarceți în copilărie și culoare!  Expoziția Copilărie printre culori