6-9 iulie Răzbunarea țigăncii I si II

06 – 09 iulie 2017, ora 19:00, Cinema Dacia, str. Bucegi, nr. 11 B

Intrarea libera

Răzbunarea țigăncii I si II

Napoca Film oferă acum iubitului public concitadin posibilitatea să vizioneze ambele parti ale miniseriei clujene Răzbunarea țigăncii (partea I, “Pălăria fatală și nazistul” și partea a II-a, “Pălăria fatală și Horthy”, o nebunie de film (“altfel”), făcut pentru oameni normali și micile lor plăceri (ale vieții)!

Proiecțiile vor avea loc după următorul program:

6-8 iulie: de la ora 19:00, “Răzbunarea țigăncii I” (82 de min.)

– ora 20:30, “Răzbunarea țigăncii II” (94 de min.);

9 iulie: de la ora 19:30, “Răzbunarea țigăncii II” (în această zi rulează doar partea a II-a).

Spectatorii care doresc să vizioneze ambele părți în aceeași zi pot rămâne in sală, PAUZA dintre cele două filme fiind de cca. 7-8 minute.

Răzbunarea țigăncii: Pălăria fatală și nazistul

Cluj, luna Cireșar, Anul Domnului 1940.
Undeva la marginea zidului vechii cetăți, o țigancă florareasă, desigur vrăjitoare, are o viziune apocaliptică: nu peste mult timp, mii și mii de țigani din Ungaria și România vor fi uciși sau deportați. Se hotărăște să-și folosească puterile supranaturale. Din “instrumentarul” ei: trandafiri fermecați, pălării fatale și încă ceva, esențial, ce va rămâne nedezvăluit aici, pentru farmecul și misterul aventurii. Pentru urzeala ei, gitana are însă nevoie de doua gemene speciale: Maria si Aurelia.
Maria studiază actoria și își zice Mary, iar Aurelia e cârciumăreasă. Vrăjitoarea le atrage la ea și citindu-le pasiunile și dorințele, fricile și slăbiciunile, le folosește în jocul ei sofisticat și în același timp improvizat, având drept scop o simbolică răzbunare, în numele tuturor conaționalilor săi țigani, pentru toate nedreptățile pe care aceștia le-au îndurat și le vor mai îndura.
Planul ei rocambolesc include și un malefic agent al Siguranței Statului (carliste), un năzdrăvan fiu de pălărier, un cârciumar drăcos, un tânăr politician cam hăbăuc, un valet viril, precum și – complet neprăvăzut – doi cetățeni veșnic turmentați, aflați într-o permanenta căutare a “Nirvanei – Paradisul bețivilor”, de care nu se poate nicicum scăpa. Ultimul – dar nu cel mai puțin important personaj prins în vârtejul gitanei – e un general nazist, atașat militar al Germaniei la București.

Răzbunarea țigăncii II: Pălăria fatală și Horthy

Cluj, 11 septembrie 1940. Nu s-a uscat încă bine pe caldarâmul Pieței Unirii balega calului alb (de fapt sur, istoric vorbind) pe care amiralul Horthy, conducătorul Ungariei fasciste, a intrat triumfal în Cluj, capitala Transilvaniei de Nord (n.a.: pentru tineri…), primită cadou de la prietenul său Hitler, când Mary purcede în catacombele unde se afla ascunsă usița timpului. Ca un fapt ce-i păru atunci divers și poate ușor bizar actriței noastre fugare, la intrarea în gangul ce dădea în misterioasele subterane, se “ciocni” cu o femeie ciudată, venită parcă din altă epocă.
Victoria cea ciudată era exact ceea ce părea: o asasină platită, trimisă din viitor de către agentul Sigurantei Statului (ajuns președinte al Consiliului judean în locul nepotului lui Seplecan), în urma unui coșmar cauzat de lectura unei povești Zen din cartea nepotului său, pentru a-i elimina martorii din trecut, dușmanii săi, singurii ce-i cunoșteau adevărata identitate!
Binențeles, nimic din nebunia ce va urma nu e întâmplator -fix ca-n viață!-, ci rod al noilor urzeli alambicate ale țigăncii vrăjitoare, chitită acum să se razbune pe însuși amiralul Horthy, dupa reușita cu generalul nazist! Întru împlinirea acestui nobil scop, gitana noastră se dovedește a fi -vai!- de-a dreptul machiavelică!
Va avea însă de infruntat cel mai mare vrăjitor rău al tuturor timpurilor, iar ce va ieși…ghinion sau nu?…hm!…rămâne de văzut!
Într-un final complet imprevizibil (nici noi nu-l știm, pe deplin…), vom afla și morala “istorică” a filmului, ce se relevă celor implicați indirect, am spune chiar involuntar, în magica poveste…
România din “Răzbunarea țigăncii” e un tărâm aflat la limita între basm și realitate, unde “toate-s vechi și nouă toate” : intrigile, trădarea, obsesiile și lașitățile, femeile fatale, pălăriile frumoase, muzica veche și veselă, decadența, pasiunile și enorma exuberanță!
Altfel spus, eterna și frumoasa noastră țărișoară, Dumnezeu s-o aibă în pază!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.