Duminica, 06 august 2023, ora 10:00, Muzeul de Artă, Piața Unirii, nr. 30

Expozitia A Map of Memory O hartă a memoriei                  Expozitia A Map of 

Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), instituție publică de interes județean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, organizează expoziția personală „A Map of Memory / O hartă a memoriei”, cu lucrări ale artistei Alina Staicu (pictură).

Alina Staicu s-a născut în 19 august 1982 la Târgu Cărbunești, județul Gorj, unde a urmat și primii ani de școală. Și-a descoperit de timpuriu vocația artistică, devenind elevă a Liceului de Artă din Cluj-Napoca. A urmat, apoi, studii temeinice ca studentă la Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, secția pictură, la nivel de licență (1999), master și doctorat (susținut în anul 2012). Din anul 2013 este cadru didactic la UAD, Departamentul de Pregătire a Personalului Didactic.

În paralel cu activitatea pedagogică, desfășoară o susținută activitate de explorare creativă în spațiul atelierului personal, având deja un bogat palmares expozițional. Astfel, a deschis expoziții personale în galerii de artă din țară: Bistrița, Oradea, Cluj-Napoca, Târgu Jiu, dar și în orașul Steyr, din Austria. De asemenea, a participat la numeroase proiecte educaționale sau expoziționale de grup, prin care lucrările sale au fost expuse pe simezele unor spații culturale din Baia Mare, București, Cluj-Napoca, Târgu Jiu, Satu Mare, Zalău, Piatra Neamț, dar și în alte țări, precum Austria, Italia, Germania, Franța, Cehia ș.a.

Expoziția organizată acum la Muzeul de Artă Cluj-Napoca este rod al unor investigații creative care o preocupă pe Alina Staicu de mai mulți ani, încă din perioada studiilor doctoralele, așa cum artista se destăinuie: „Acest proiect a pornit de la reinterpretarea unor fotografii de familie ca realități de sine stătătoare. În timp, acele fotografii au devenit prezențe, povești, realități. Ceea ce a pornit investigația picturală este mai mult ceea ce nu știu, acel punct de întâlnire între informația biologică și cea culturală, între amintiri personale și amintiri deformate”.

Program de vizitare: 10.00 – 17.00. Ultimul bilet de intrare va fi emis la ora 16:30.