6 decembrie Cannes 1939, Festivalul care n-a mai avut loc

Cannes 1939

Vineri, 06 decembrie 2019, ora 18:00, Bookstory, b-dul Eroilor, nr. 6-8, Cluj-Napoca

Cannes 1939, Festivalul care n-a mai avut loc – lansare de carte și film cu Irina Margareta Nistor, “vocea” filmelor din anii ’80

Vă așteptăm la o seară cinefilă, cu o carte și un film despre Festivalul de la Cannes, cu povești frumoase, amintiri mai vechi și mai noi de pe Croazetă și, mai ales, cu bucurie.

Criticul de film Irina Margareta Nistor ne va prezenta cartea Cannes 1939, Festivalul care n-a mai avut loc, de Olivier Loubes (Editura Libris & Mioritics, 2019), pe care a tradus-o din limba franceză.

Apoi ne va prezenta proiecția documentarului Cannes, le festival libre, regizat de Frédéric Chaudier & Frédéric Zamochnikoff (2018, 45 de minute), care urmărește încercarea de a organiza prima ediție a Festivalului International de Film de la Cannes.

Festival de la Cannes trebuia să fie inaugurat la 1 septembrie 1939, sub preşedinţia de onoare a lui Louis Lumiere, unul dintre cel doi fraţi care au inventat cinematograful, la sfarsitul secolului al XIX-lea.

Ideea acestui festival de film fusese a lui Jean Zay, ministrul francez al Educației Nationale și al Artelor Frumoase, care ar fi dorit ca Franţa să poată rivaliza cu Italia, care organiza Festivalul de Film de la Veneția, din 1932. Intre timp, La Mostra devenise fascista si acorda Cupele Mussolini celui mai bun film italian şi celui mai bun film străin.

În plus, cu această ocazie, turiştii bogaţi care veneau pe Coasta de Azur ar fi putut să vada filmele anului, sa cunoască vedete de cinema din intreaga lume şi să participe la petreceri pline de fast.

Pregătirile fuseseră făcute: starurile şi personalităţile cinematografiei franceze au sosit, la fel şi vedete de la Hollywood ca Gary Cooper, Tyrone Power si Norma Shearer. Dar Cannes-ul trebuia să aştepte, răbdător, terminarea celui de-al Doilea Război Mondial.

Festivalului de la Cannes avea să se deschidă la 20 septembrie 1946, în Cazinoul din Cannes, neafectat de război. A devenit cel mai prestigios festival de film din lume, iar din 1952 este organizat în fiecare lună mai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.