6 mai-5 iunie Expoziția Lucruri care dor

Expoziția Lucruri care dor

06 mai – 05 iunie 2021, ora 15:00, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului, nr.  21

Expoziția Lucruri care dor – Poveşti şi Amintiri ale unor Familii Transnaţionale (Bitter things – Narratives and Memories of Transnational Families)

„Lucruri care dor” este un proiect expoziţional bazat pe cercetare, realizat de spațiul de creație din Berlin bi’bak, care explorează impactul migraţiei forței de muncă asupra noţiunilor de maternitate şi familie, din perspectiva unor lucrătoare migrante şi a copiilor lăsaţi în urmă. Pornind de la experienţele unor familii transnaţionale din prezent şi din trecut, instalația împletește povești și obiecte marcante pentru viața acestora.

La nivel global, migraţia forței de muncă creează noi modele ale familiei transnaţionale, care în ciuda distanţelor geografice se străduiește să menţină contactul între membri. În perioada acordurilor de angajare din anii ’60, mulţi părinţi au fost nevoiţi să-şi lase copiii în urmă, deoarece orele de muncă făceau imposibilă îngrijirea lor. În zilele noastre, lucrătorii migranţi din Europa de Est sunt cei care, în marea lor majoritate, îşi neglijează familiile pentru oportunitatea unor câștiguri în ţări mai dezvoltate. Turcia, ca fostă ţară a emigrării, a devenit acum la rândul său o destinaţie pentru mulţi lucrători din Europa de Est, Caucaz sau regiunea Asiei Centrale, mai ales în sectorul de îngrijire și infirmerie.

Expoziția aduce în prim-plan o componentă a migrației mult prea puțin dezbătută în sfera academică sau în mass-media. „Lucruri care dor” redă atitudini legate de obstacolele întâmpinate de diferite familii transnaționale, pornind de la anii ’60 şi până în prezent. Separarea de familie în contextul migrației forței de muncă afectează atât părinții cât și copiii. Dacă poveștile generațiilor trecute erau deseori ascunse, noile generații de familii separate își expun poveștile mult mai vizibil. Vizitatorul pășește în intimitatea unor interviuri în care relațiile dintre părinți și copii se redefinesc sub semnul cadourilor sau sprijinului financiar care iau locul experienţelor trăite împreună sau al interacțiunilor blocate în spatele unor aplicații de comunicare la distanță.

bi’bak (în limba turcă: aruncă o privire) este o organizație non-profit și un spațiu independent de artă contemporană cu sediul în Berlin, care își concentrează activitatea în jurul narativelor transnaționale, a migrației, mobilității globale și a dimensiunilor estetice ale acestora. Programul bi’bak analizează diferite discipline în artă, domeniul academic și dezvoltare comunitară, cuprinzând proiecții de filme, expoziții, ateliere precum și evenimente muzicale și experiențe culinare.

Detaliile privind regulile și programul de vizitare sunt disponibile pe site-ul muzeului: https://www.muzeul-etnografic.ro/ro/palatul-reduta/regulament-pentru-vizitatori

Expoziția organizată de bi’bak este prezentată la Cluj-Napoca de Centrul Cultural German în colaborare cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Cinema Arta. Expoziția este realizată cu spirjinul Senatsverwaltung für Kultur und Europa.

Program de vizitare: miercuri – duminică: 10:00-18:00 Expoziția Lucruri care dor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *