6 mai Avanpremiera Duel în oglindă

Vineri, 06 mai 2016, ora 19:00, Teatrul de Păpuși „Puck”, str. I.C. Bratianu, nr. 34

Pret bilet: 10 lei

Spectacolul Duel în oglindă, regia Vadas László

Regina Fecioară, pentru prima dată în faţa publicului clujean

Adulată, controversată şi socotită, pe drept cuvânt, între cele mai importante personaje istorice ale lumii, regina Elisabeta I a Marii Britanii este eroina următoarei avanpremiere a Teatrului de Păpuşi „Puck” din Cluj-Napoca. Spectacolul „Duel în oglindă”, în regia lui Vadas László îşi propune să reia seria Nocturnelor, cu un program adresat adulţilor.

Rolul Elisabetei va fi interpretat de Veligdán Boglárka, o tânără actriţă absolventă a Facultăţii de Teatru şi Televiziune din cadrul Universităţii “Babeş-Bolyai” (UBB), la clasa lui Miklós Bács.

Spectacolul nu este unul cu marionete și este recomandat celor care au împlinit vârsta de 14 ani.

Elisabeta I, fiica lui Henric al VIII-lea, a fost regina Angliei și Irlandei în perioada 1558 – 1603, fiind cunoscută ca Regina Fecioară, Buna regină Bess sau Gloriana. A fost încoronată la vârsta de 25 de ani și a condus Anglia într-o perioadă de ascensiune politică, artistică și culturală: William Shakespeare, Christopher Marlowe și Ben Jonson sunt câțiva din dramaturgii care au trăit în timpul domniei sale. Epoca elisabetană e una dintre perioadele de referință în istoria Angliei marcată însă de evenimente dramatice și sângeroase.

„Mi s-a părut interesat de surprins momentul transformării unei adolescente neajutorate şi vulnerabile, într-o regină adevărată. Am încercat să redau momentul în care aceasta devine regină, clipa în care reuşeşte să ia o hotărâre istorică foarte importantă. Arătăm cum era ea, o fiinţă neajutorată, singuratică, îşi dă seama că se poate baza doar pe sine însăşi, că e înconjurată de mult rău şi ia o hotărâre dură, complită, care o transformă cu adevărat în regină. Devine astfel unul din marile personaje ale istoriei”, mărturiseşte regizorul Vadas László, cel care semnează şi scenariul spectacolului.

În viziunea sa, atunci când vrem să ne transformăm, e nevoie întotdeauna să luăm o hotărâre. Capacitatea de a lua o decizie şi de a ne asuma efectele ei ne aduce mereu cu un pas înainte. Cu alte cuvinte, uşile ţi se vor deschide doar dacă îţi propui o schimbare.

Regizorul subliniază însă că nu ţine să redea un moment istoric.
„Nu despre asta e vorba. E vorba de feminitate, de puterea dec a fi lider chiar dacă te-ai născut într-o aşa zisă lume a bărbaţilor”, a dezvăluit acesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.