6 martie Castelul Prințului Barbă-Albastră

Marţi, 06 martie 2018, ora 18:30, Opera Maghiara, str. Emil Isac, nr. 26-28

Castelul Prințului Barbă-Albastră – spectacol de operă într-un act

Regia spectacolului este semnată de Miklós Szinetár, laureat al premiului Kossuth, iar dirijor va fi György Selmeczi.

Dirijor: Horváth József (debut)

Castelul Prințului Barbă-Albastră este singura operă compusă de Béla Bartók, pe un libret scris de Béla Balázs, prezentată în primă audiție în data de 24 mai 1918, la Opera Regală din Budapesta. În 2014, Opera Maghiară din Cluj a prezentat această operă în forma sa originală, reconstruind întreaga scenografie și toate costumele după machetele din 1918 ale contelui Miklós Bánffy. Lucrările au fost conduse de Zsuzsa Szebeni și Gyula Lőrincz.

„Libretul, scris de Belá Balázs, cunoscut poet simbolist maghiar de la începutul secolului XX, se va îndepărta de intriga poveştii cu acelaşi titlu a lui Charles Perrault, renunţând la deznodământul fericit propus de scriitorul francez, oferindu-ne o desfăşurare şi un final în care misterul, caracterul vag şi înspăimântător explorează viaţa greu de pătruns a sufletului.

Subiectul devine o poveste apăsătoare, de înfruntare între prinţul Barbă Albastră şi Iudita, a patra sa soţie, ce se confundă cu cele şapte momente ale deschiderii celor şapte uşi ale sălii celei mari a castelului, care ascund în spatele lor secrete tulburătoare. Suportul literar asigură în felul acesta un cadru psihologic ce depăşeşte fără îndoială povestirile chiar sângeroase evocate până la urmă de Perrault, cu trimiteri la un episod nu tocmai agreabil din istoria nobilimii franceze avându-l ca erou pe Gilles de Laval, sire de Rays, mareşal de Franţa, poreclit Barbă Albastră, spânzurat şi apoi ars la Nantes, în 1440, pentru nebuniile sale criminale; fără a mai vorbi că nu ne îndoim de faptul că el cunoştea şi povestea nevestelor lui Henric al VIII-lea al Angliei.” (Vladimir Deveselu)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.