7 aprilie Premiera Coppélia

Sambata, 07 aprilie 2018, ora 18.00, Opera Maghiară, str. Emil Isac, nr. 26-28

Coppélia, Léo Delibes

Spectacol de balet
Povestea păpușarului Coppelius și a Swanildei
Libret: E.T.A. Hoffmann, Charles Nuitter și Saint-Leon
Dirijor: Kulcsár Szabolcs
Coppélia sau Fata cu ochii de email, baletul capodoperă al lui Léo Delibes, este, pe drept cuvânt, considerat unul dintre modelele clasice ale genului coregrafic. La mai bine de un secol de la premiera ce a avut loc la Paris, în anul 1870, Coppélia continuă să-și păstreze forța de expresie, fiind reprezentat pe scenele multor teatre din lume. Libretul, inspirat din basmul Omul de nisip de E. T. A. Hoffmann, a fost scris de Charles Nuitter în colaborare cu renumitul coregraf Arthur Michel Saint-Léon.
Acțiunea este plasată într-un mic târg din Galiția. Eroul central, Coppélius, este un om misterios care duce o viață izolată, construind păpuși mecanice și trăind cu speranța că, într-o bună zi, va reuși să le însuflețească prin formulele sale magice. Tânăra Swanilda pătrunde în atelierul meșterului și se substituie celei mai frumoase păpuși. Prefăcându-se că reacționează la semnele magice încercate de Coppélius, îl face să creadă că și-a împlinit visul. În cele din urmă, Coppélius își dă seama că a fost înșelat. Prin farsa ei, Swanilda îl induce în eroare și pe Franz, logodnicul ei, de a cărui purtare era jignită și pe care izbutește să-l recucerească. Nunta Swanildei cu Franz încheie baletul, în mijlocul unei serbări populare, la care ia parte însuși meșterul Coppélius, care și-a uitat supărarea că fusese tras pe sfoară. (Léo Delibes)

COPPÉLIA – povestea meșterului păpușar Coppélius și a Swanildei

ACTUL I

Acțiunea se petrece într-un sat de la frontiera polono-ungară. Tânăra Swanilda iese din casă și observă păpușa Coppélia la fereastra meșterului păpușar Coppélius. Prietenele Swanildei o anunță că Franz, logodnicul ei va sosi în târg, iar Swanilda se ascunde făcându-i o farsă. Franz sosește în târgul satului și este imediat atras de frumusețea Coppéliei pentru care începe să danseze stârnind supărarea Swanildei. Îndrăgostiții se șicanează iar între timp apar prietenii polonezi care dansează o mazurkă. Ajunge și primarul în târg, anunțând cu ajutorul lui Franz, că va aduce un clopot nou la Biserică. Anunțul primarului este întrerupt de zgomotele ciudate din casa meșterului Coppélius. Urmează dansul îndrăgostiților și a prietenilor facilitat de primar. Coppélius iese din casă, iar Franz și prietenii săi îl necăjesc și în toată agitația păpușarul își pierde cheia de la casă. Swanilda și prietenele ei găsesc cheia și decid să intre în casa meșterului păpușar. Franz intră și el în casa meșterului dorind să cunoască fata de la fereastră.

Intrând în casa meșterului Coppélius, Swanilda și prietenele ei au parte de mai multe surprize. Apare Coppélius furios și le alungă pe prietene, Swanilda se ascunde după o perdea și schimbă locul cu păpușa Coppélia astfel păcălindu-l pe păpușar. Vine și Franz în casa păpușarului iar Coppélius vede o oportunitate ca prin magie să îi scoată sufletul pentru a da viață păpușii preferate (Coppélia). Într-un final Swanilda reușește să îl trezească din somn pe Franz și cei doi fug din casa păpușarului, acesta rămânând păcălit de cei doi.

ACTUL II

La sărbătorirea clopotului cel nou, printre dansurile invitaților prietenii maghiari dansează uncsardas. Preotul satului anunță două surprize și anume dansul zânei Aurora și căsătoria religioasă a tinerilor îndrăgostiți Swanilda și Franz. După dansul festiv al tinerilor căsătoriți urmează o petrecere. În momentul acela preotul satului și primarul se retrag lăsând mulțimea să petreacă. Coppélius vine și el la petrecere oferind cadou Swanindei și lui Franz o păpușă, simbol al fertilității feminine.

Petrecerea continuă…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.