7 iulie Expozitia Lumina de dincolo

Duminica, 07 iulie 2019, ora 10.00, Muzeul de Artă, Piaţa Unirii, nr. 30

Expozitia Lumina de dincolo

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de interes judeţean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, în colaborare cu Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, organizează expoziţia „Lumina de dincolo”, a artistului Matei Agachi.

Expoziția intitulată „Lumina de dincolo” reprezintă un demers artistic început în anul 2017. Acest demers este o continuare a cercetării teoretice și artistice începute în perioada studiilor doctorale, pe care artistul le-a finalizat în anul 2015.

Expresivitatea luminii, una dintre temele principale în cercetarea vizuală a lui Matei Agachi, a inspirat şi elaborarea conceptului curatorial, „lumina de dincolo”. Lumina metafizică, lumina necreată, nu poate fi percepută cu ochiul fizic, însă corespondentul acesteia este lumina zilei, care poate fi percepută vizibil. La un alt nivel de percepție și redare a luminii vorbim despre culoarea aşezată pe pânză. Acest proces sintetizeză formele de manifestare ale luminii precizate anterior. Procesul acestui demers pictural a determinat, de asemenea, relevanța asocierii luminii cu tonuri închise. Astfel, lumina capătă o intensitate pronunțată.

De asemenea, energia vitală este generată de lumina soarelui, întocmai cum energia morală este generată de lumina metafizică. Prin urmare, lucrările din această expoziție au fost concepute în aşa fel, încât să redea energia organică pe care o regăsim în natură, dar și în starea de spirit.

Relevanța demersului expozițional se găsește în actualitatea temei alese, reflectată de tehnica gestuală prin care lumina este interpretată pictural și de modul în care aceasta contrastează cu opusul ei, întunericul.

Matei Agachi a absolvit în anul 2008 „Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca”, secţia Pictură. În prezent este cadru didactic al aceleiaşi universităţi. În intervalul 2011-2018, artistul realizează constant expoziţii colective şi personale atât în România (2011), cât şi în centre artistice internaţionale din Franţa (2012) şi Bulgaria (2018). Creaţia sa include şi ilustraţia de carte, până în prezent artistul ilustrând atât un volum de proză (2010), cât şi un volum de poezie (2014).

Expoziția rămâne deschisă publicului spre vizitare până în data de 14 iulie 2019.

Program de vizitare: miercuri – duminică: 10.00 – 17.00

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.