Marţi, 07 noiembrie 2023, ora 19:00, Teatrul NaţionalPiața Ștefan cel Mare, nr. 2-4

Capul de rățoi, George Ciprian        Capul de rățoi 7 Capul de rățoi 7

Pret bilet: intre 30 si 60 lei

O nouă comedie montată de Alexandru Dabija la Teatrul Național din Cluj-Napoca.

Patru prieteni vechi, plictisiți de suficiența și inerția cotidiană, ne invită să luăm parte la jocul lor uluitor, care sfidează ordinea socială, înlocuind-o cu un umor năvalnic.

În această versiune scenică ce reunește o distribuție impresionantă, una dintre operele de referință ale literaturii dramatice românești se prezintă în esențele sale comice burlești, amplificate de convenția suprarealistă. Prin farsele lor, doar aparent copilărești, eroii dinamitează artificialitatea unui trai cotidian ipocrit și mecanic și vor să trezească la viață o societate amețită de aburii plictisului, provocând-o fățiș să se deconspire prin râs.

Ciriviș (Ionuț Caras), Macferlan (Matei Rotaru), Pentagoana (Ramona Dumitrean) și Bălălău (Radu Lărgeanu) tulbură angrenajul urban care funcționează monoton în virtutea unor uzanțe degradate și degradante, pretinzând ca noua lume să se întemeieze pe spiritul viu al revoltei și pe forța invincibilă a umorului. Farsorii se eliberează terapeutic de inhibiții și își îndeamnă concetățenii (și publicul) să li se alăture în lupta de revendicare a umanității pierdute.    Decorurile Andradei Chiriac, muzica Adei Milea și mișcările scenice coregrafiate de Andrea Gavriliu contribuie la conturarea unui univers în care platitudinile cotidiene și detracarea sunt oglindite ironic, atât în spațiul vizual, cât și în cel sonor. Astfel, copacul cu fructe de toate soiurile în care protagoniștii își stabilesc sediul permanent devine un refugiu și, totodată, o tribună de la care este condusă această revoluție  a conștiinței.

La momentul montării sale în premieră națională, în 1940, piesa lui George Ciprian a trezit un mare entuziasm printre cronicari și spectatori deopotrivă, fiind diferită, ca formă și conținut, de tot ce produsese dramaturgia românească până atunci. Considerată precursoare a scrierilor lui Eugen Ionescu, ea își păstrează actualitatea, demonstrând că aberațiile periculoase ale înregimentării individului în societate prin depersonalizare totală sunt, într-o formă sau alta, eterne, pretinzând vigilența permanentă a celor care nu și-au pierdut simțul umorului.

Durata: 2 h

Recomandare de varsta 14+

Această premieră va încheia stagiunea 2022-2023 a Teatrului Național Cluj-Napoca.