8 – 12 februarie 2023, ora 18:00, Cinema Arta, str. Universității, nr. 3

Pret bilet: 20 lei/proiectie

Zilele Filmului Indian 8-12   Zilele Filmului Indian 8-12 

Zilele Filmului Indian aduc la Cinema Arta din Cluj cinci producții ce abordează subiecte precum relația omului cu natura, protecția mediului înconjurător, dreptul la libertate, legătura cu pământul, biodiversitatea și agricultura ecologică.

Prin povești reale sau inspirate din realitate, veți descoperi India dincolo de stereotipuri, reflectand în același timp asupra unor tematici extrem de relevante pentru timpurile în care trăim.

Miercuri, 8 februarie

18:00 Moving Upstream: Ganga / Mergând spre izvorul Gangelui
De: Shridhar Sudhir
Documentar – India – 2021 – 1h38m
O călătorie modernă de-a lungul unui râu străvechi. Filmat timp de șase luni, pe parcursul unei excursii de 3000 km de-a lungul Gangelui, acest documentar uimitor explorează ideea de a merge pe jos și relația omului cu lumea naturală. Călătoria pornește de la insula Ganga Sagar, în Bengalul de Vest, și continuă în amonte până la Gangotri, locul de unde izvorăște râul în Munții Himalaya. Adresat unui public urban, în mare parte deconectat de realitățile din India rurală, filmul oferă o vedere nefiltrată asupra comunităților umane care trăiesc lângă cel mai mare fluviu al Indiei. Seria „Moving Upstream” este o încercare de a documenta poveștile râurilor din India, scoțând la iveală o narațiune la persoana întâi a stării râului și a vieții oamenilor.
Joi, 9 februarie
JOI, 9 FEBRUARIE
18:00 Taledanda / Decapitarea naturii
De: Praveen Krupakar
Dramă – India – 2022 – 2h09m
Kunna, un bărbat din comunitatea tribală Soliga, dă dovadă de o conștientizare exemplară cu privire la protecția mediului. În ciuda faptului că este o persoană cu dizabilități intelectuale, se opune tăierii a 140-150 de copaci și este arestat pentru că maltratează ofițerii guvernamentali. Filmul abordează tema conservării naturii, evidențiind în același timp cultura și tradițiile animiste ale triburilor Soliga, locuitorii indigeni ai zonelor muntoase din regiunea Karnataka.

Vineri, 10 februarie

18:00 The seeds of Vandana Shiva / Semințele Vandanei Shiva
De: James Becket și Camilla Becket
Documentar – SUA – 2022 – 1h21m
Cum a devenit fiica unui pădurar din Himalaya cel mai urât coșmar al gigantului Monsanto? Documentarul dezvăluie povestea remarcabilă de viață a eco-activistei de renume internațional Dr. Vandana Shiva, promotoare a libertății semințelor, militantă împotriva mega corporațiilor agriculturii industriale și a organismelor modificate genetic. Filmul se concentrează asupra oamenilor, circumstanțelor și evenimentelor fundamentale ce i-a modelat gândirea și i-au definit misiunea. De asemenea, arată lupta dintre două viziuni pentru hrănirea lumii: modelul capitalist și „Democrația Pământului, care onorează ecologia, biodiversitatea, sustenabilitatea și comunitatea”.

Sâmbătă, 11 februarie

17:30 Once upon a village / A fost odată un sat
De: Srishti Lakhera
Documentar – India – 2021 – 1h1m
La poalele Himalayei, o femeie de 80 de ani și o fată de 19 ani sunt doi dintre cei șapte locuitori rămași ai unui sat abandonat. Cele două femei se luptă cu alegerea de a pleca și a trăi o viață alienantă la oraș sau de a continua să trăiască într-un sat singuratic. Privind viețile oamenilor lăsați în urmă, Shrishti Lakhera contemplă cu emoție ideea de casă, de apartenență la un loc. Documentarul atinge, de asemenea, subiecte precum vulnerabilitatea bătrânilor care trăiesc singuri, vinovăția și neputința membrilor familiei care nu știu ce pot face pentru părinții în vârstă care refuză să-și părăsească casa, ideea de progres și ceea ce înseamnă acesta pentru oamenii marginalizați.

Duminică, 12 februarie

18:00 Sijou
De: Vishal Chaliha
Dramă istorică – India – 2021 – 1h48m
Sijou este un călugăr care locuiește într-o mănăstire budistă din Nord-Estul Indiei. Acesta își amintește viața de copil, locuind alături de tatăl său în satul Saikhonguri, în apropierea graniței cu Bhutanul. Viața lui suferă o schimbare drastică când devine victimă a brutalității sistemului feudal de proprietate funciară, ce era practicat în Bhutan înainte de 1958. Până la introducerea sistemului monetar, economia Bhutanului se baza în întregime pe plăți în natură și în muncă, inclusiv pe sclavie. Oamenii din Assam care locuiesc în apropierea graniței au fost și ei afectați de acest sistem până când a fost desființat.
Bilete
20 lei (preț întreg)
15 lei (preț elev/student/pensionar/copil sub 14 ani)
Biletele pot fi cumpărate online (https://eventbook.ro/program/zilele-filmului-indian-cluj ) și de la casieria cinematografului.
Eveniment organizat de Centrul Cultural “Rabindranath Tagore”, cu sprijinul Ambasadei Indiei la București și al Ministerului Culturii din India.