8-22 noiembrie Expozitia La trahison des images

08 – 22 noiembrie 2018, ora 18:30, La Cave, Institutul Francez, str. I.I.C. Brătianu, nr. 22 

Expozitia La trahison des images, Gabriel Marian

Imaginile şi cuvintele nu mai sunt azi considerate ca veritabile punţi spre cunoaşterea lumii, ele constituie mai degrabă obstacole care ne ţin adesea departe de viaţa reală. Pornind de la această evidenţă, artistul intenţionează să le utilizeze ca pe nişte simple materiale sau elemente constitutive ale unei noi viziuni artistice. Acest proiect explorează suprapunerea a numeroase straturi de texte, folosite atât pentru calităţile lor poetice cât şi pentru potenţialul lor caligrafic, până când acumularea vizuală ajunge să compuna imagini mai mult sau mai puţin figurative, însă întotdeauna cu o importantă încărcătură estetică. Prioritare nu sunt aici nici „reprezentarea realităţii”, nici „cunoaşterea raţională” a acesteia, ci fuzionarea a două tipuri de percepţie într-un demers vizual care să spună ceva nou, nu „despre”, ci „în” arta contemporană.

Gabriel Marian este artist vizual, curator şi unul din fondatorii Galeriei Nano, Centrul de Interes. A absolvit în 2011 masterul de pictură al UAD, iar în prezent este doctorand la aceeaşi universitate, sub îndrumarea prof. Ioan Sbârciu. Apare alături de alţi artişti în colecţia Benetton de artă contemporană : « Imago Mundi : Romanian artists » (2014) şi în albumul publicat în acelaşi an la Treviso.
A participat la o serie de proiecte grafice în colaborare cu Centrul German Cluj şi Comics Club Cluj. Este de asemenea autorul unei serii de articole de critică şi istoria artei publicate în Dilema Veche şi Echinox (2001-2005). Are lucrări prezente în colecţii particulare din Franţa şi Statele Unite.
Este preocupat de frontiera dintre abstracţie şi figuraţie, pe care o explorează dintr-o perspectivă ironică asupra istoriei artei. Proiectele sale artistice abordează limite ale reprezentării ca miopia, viaţa microscopică sau caligrafia+graffiti. In lucrările sale recente, foloseşte suprapuneri complexe de linii, semne şi forme pentru a recrea imagini şi structuri vag familiare, uneori folosind fragmente de texte din literatura universală.

Expozitia ramane deschisa spre vizitare pana in data de 22 noiembrie 2018.

Program de vizitare: luni-vineri orele 10:00-17:00

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.