08 -26 martie 2023, ora 18:00, Muzeul de Artă, Piaţa Unirii, nr. 30

Expoziţia Poartă spre visare, Maria Vianu

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de interes judeţean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, organizează expoziţia „Poartă spre visare”  a artistei Maria Vianu. „Poartă spre visare” reprezintă un parcurs artistic și intelectual ale cărui semnificații au receptat numeroase sugestii, venite dinspre un mediu formativ de mare anvergură culturală. Maria Vianu s-a născut ca fiică a lui Tudor Vianu (1897 – 1964) și a Elenei Vianu (1911 – 1965). Între anii 1958-1963, a urmat Facultatea de Istorie a Universității din București, specialitatea „Istorie antică și arheologie”. După absolvirea facultății, a lucrat, ca muzeograf, la Muzeul Național de Artă al României, apoi, ca cercetător, la Institutul de Studii Sud-Est Europene. În anul 1983 a obținut titlul de doctor în istorie. Din 1987 a lucrat la Institutul de Arheologie Vasile Pârvan al Academiei Române. A activat și ca profesor asociat la UNArte (2001 – 2004) și la Universitatea «Ovidius» din Constanța (2005 – 2008). Este membru onorific al Institutului de Studii Sud-Est Europene. Din 2010 și-a dedicat viața picturii.

După expoziția „Între cer și pământ” (2020), Maria Vianu revine, cu actuala expoziție „Poartă spre visare”, care completează un demers artistic exemplar. Ca în expoziția anterioară, spiritul investigativ al artistei redescoperă exprimarea acută a trăirii creatoare. Transferul imaginativ dinspre interiorul protector al universului privat înspre exterioritatea datelor naturii este prezent și acum, însă mizele sale își caută noi justificări estetice. Dacă detașarea de concretețea lumii materiale își afla justificarea într-un zbor al sufletului, imaginat într-un vis din copilărie, acum aceeași detașare a dobândit independența unei reflexivități estetice pe deplin maturizate. Maria Vianu nu mai reflectează vizual doar asupra propriului său „zbor” artistic deasupra lumii concrete, ci și asupra rolului pe care-l atribuie vizualului pictural. Tabloul trebuie să „lase loc” și privirii celuilalt, căruia i se adresează. Publicul este invitat, odată cu această nouă serie de lucrări, să devină un „colaborator” dezinteresat. Prin urmare, odată cu noua sa expoziție, „Poartă spre visare”, Maria Vianu își dezvoltă ideația artistică înspre o estetică a receptării.

Noul său demers artistic revine, în egală măsură, asupra rolului picturii, în calitatea sa de revelator al permanenței umanului, sustras condiției sale tranzitorii. Este și una dintre acele idei care justifică perspectiva introspectivă a artistei. Refugiul sinelui artistic față de pragmatismul violent al lumii contemporane și față de efectele sale spirituale dă naștere, în această nouă expoziție, unei noi mitologii personale. Pentru Maria Vianu, descoperirea unui figurativism reinfuzat cu prospețimea senzorială a lumii naturale și cu profunzimile referinței mitologice devine un veritabil mijloc de cooptare a lumii vizibile în jocul interior al reflexivității biografice. „Argumentul” pe care-l semnează artista Maria Vianu la intrarea în expoziția „Poartă spre visare” va revela publicului vizitator o perspectivă esențială și completă asupra unei viziuni artistice care „vorbește”, cu ocazia fiecărui tablou, pentru a-și afla ecoul în subiectivitatea liberă a fiecărui privitor.

La vernisajul expoziției va avea loc și lansarea catalogului intitulat „Poată spre visare”, care oferă o incursiune fascinantă în universul creator al artistei, din perspectiva unor reputați oameni de cultură.

În noua expoziție, care se va deschide la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, ideea zborului devine „poartă spre visare”, iar publicul receptor devine un coautor, mereu pregătit să perpetueze vibrația subiectivă a „visurilor” picturii.

Expoziția Poartă spre visare rămâne deschisă publicului spre vizitare până în data de 26 martie 2023.

Program de vizitare: miercuri – duminică: 10.00 – 17.00