8 decembrie 2022-8 ianuarie 2023 Expoziţia In Memoriam Corneliu Baba

Expoziţia In Memoriam Corneliu Baba

08 decembrie 2022 – 08 ianuarie 2023, ora 18:00, Muzeul de Artă, Piaţa Unirii, nr. 30

Expoziţia In Memoriam Corneliu Baba

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, găzduieşte expoziţia In Memoriam Corneliu Baba (1906-1997), eveniment care marchează împlinirea a 25 de ani de la moartea artistului, una dintre personalităţile marcante ale artei plastice româneşti.
Expoziţia cuprinde peste 70 de lucrări de pictură şi grafică din perioada 1934-1992, care nu au fost expuse public niciodată în Cluj-Napoca. Lucrările, de-o mare însemnătate pentru opera lui Corneliu Baba, provin din colecția Muzeului de Artă clujean, colecţia artistului, dar cea mai mare parte dintre ele provin dintr-o importantă colecţie particulară. De-a lungul timpului, lucrările care fac parte din colecţia artistului şi se vor regăsi pe simezele muzeului au apărut în expoziţii importante, precum: retrospectiva Corneliu Baba de la Muzeul Național de Artă al României în perioada 1997-1998, expoziţia „Corneliu Baba – Desemnurile unui pictor”, la Muzeul Colecţiilor de Artă 2014, expoziţia de pictură şi grafică de la Bastionul Maria Theresia, Timişoara 2019, expoziția „Atelier Corneliu Baba”, la Muzeul Municipiului Bucureşti 2021, la Fundația Culturală Ilfoveanu & Badea 2022. Lucrările din colecţia particulară au fost expuse în străinătate la Galeria Naţională din Sofia în 2021, precum şi în cinci oraşe importante din China, în cadrul expoziţiei itinerante dedicată marelui pictor român, între 2018-2019.
Prezentul demers expoziţional pune la dispoziţia iubitorilor de artă din Cluj-Napoca, în premieră, opere reprezentative pentru creaţia maestrului, care ilustrează temele sale atât de cunoscute: naturi statice, peisaje, portrete, autoportrete, arlechini, regi, Pieta, spaime. Pentru întregirea portretului unei personalităţi, care a generat, prin demersul său artistic şi pedagogic, o întreagă moştenire culturală, în expoziţie, într-o încăpere special amenajată cu toate afişele expoziţiilor Baba, vor fi proiectate trei filme documentare despre maestru:
● Pictorul omului – scenariu şi regie Florin Holban;
● Un artist şi secolul său – Corneliu Baba, scenariul şi imaginea Ion Cristodulo;
● Libertatea acidă a singurătăţii – texte Corneliu Baba şi Andrei Pleşu, scenariul şi imaginea Ion Cristodulo.
Promotor al artei de patrimoniu şi al celei contemporane, muzeul devine, astfel, cel mai important partener expoziţional în promovarea şi consolidarea unui asemenea demers cultural. Susținând ideea de mobilitate a patrimoniului din colecţii private, evenimentul îşi propune să readucă în atenţie opera lui Corneliu Baba, arta sa fiind considerată, astăzi, una dintre cele mai frumoase expresii ale creativităţii poporului român.
Prezintă:
Prof. univ. dr. Lucian Nastasă-Kovács, directorul muzeului
Adina Rențea, consilier de artă
Vladimir Bulat, istoric de artă
Expoziţia In Memoriam Corneliu Baba (1906-1997) va putea fi vizitată până în data de 08 ianuarie 2023.
Program de vizitare: miercuri – duminică: 10.00 – 17.00  Ultimul bilet de intrare va fi emis la ora 16:30.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.