8 mai Bal la Savoy

Duminicã, 08 mai 2016, ora 18:00, Opera Maghiara, str. Emil Isac, nr. 26-28

Ábrahám Pál – Bal la Savoy

Concepută în trei acte, pe un libret de Alfred Grünwald și Fritz Löhner-Beda, opera a avut premiera în 23 decembrie 1932, la Berlin aducând compozitorului o vremelnică faimă.

Personajele amuzante, comicul de situație, elementele neprevăzute, precum și muzica plăcută, accesibilă, antrenantă, cu melodii frumoase și ritmuri vii au situat opera în rândul celor mai cântate opere din creația lui Ábrahám.

Acțiunea se petrece în perioada interbelică. Marchizul Henry de Faublas și proaspăta sa soție Madeleine se întorc din voiajul de nuntă, dar marchizul primește de la Mustafa, atașat delegație și confident al acestuia, o scrisoare în care este invitată Tangolita, dansatoare argentiniană si fosta iubita a lui Aristide, la balul de la Savoy. Marchizul pleacă sub pretextul că a primit o telegramă de la compozitorul Pasodoble care-l invită la bal deoarece în urmă cu ceva timp marchizul i-ar fi salvat viața. Compozitorul Pasodoble nu este altcineva decât verișoara Madelenei, Daisy, ce se ascunde sub acest pseudonim artistic și care o invită pe aceasta la același bal mascat. Madeleine se costumează și ajungând la bal atrage toate privirile, propriul său soț Aristide făcându-i curte. De aici farsele continuă… Finalul neașteptat vă invităm să-l savurați alături de soliștii, corul, orchestra și baletul Operei Maghiare conduse de dirijoarea Katalin Incze G.

Bal la Savoy este la graniţa dintre Broadway şi cinema, un spectacol de sunet şi culoare cu acţiune în Parisul anilor ’30. Din păcate, Bal la Savoy a fost să fie şi ultimul succes al compozitorului Pál Ábrahám, ocupaţia nazistă în Europa obligându-l la un refugiu lung, obositor şi cu urmări directe pentru cariera artistică, fără rezultate notabile din păcate.

Spectacolul este supratitrat în limba română!

Vă așteptăm cu drag!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.