8 septembrie Expoziția Istambul 100

Duminica, 08 septembrie 2019, ora 10:00, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului, nr. 21

Expoziția Istambul 100

La 100 de ani de la înființarea Institutului Științific Maghiar de la Constantinopol, în 9 februarie 2017, Institutului Cultural Maghiar din Istanbul a deschis expoziția Istambul 100.

În urmă cu 100 de ani și-a început activitatea prima instituție cu profil științific înființată de statul maghiar în afara Ungariei: Institutul Științific Maghiar de la Constantinopol. Această dată marchează, totodată, și aniversarea diplomației culturale maghiare instituționalizate.

Până la momentul în care și-a încetat activitatea, în noiembrie 1918, Institutul Științific Maghiar de la Constantinopol, pe lângă directorul Heker Antal, a avut șase bursieri. Printre aceștia se afla și Kós Károly, care a trait în Istanbul din februarie 1917 până în mai 1918. În timpul petrecut la Istanbul a redactat harta orașului, a cercetat arhitectura locală tradițională și rădăcinile ei, lucrările arhitectului Sinan, a făcut propuneri în legătură cu direcția de dezvoltare urbanistică. Rezultatele cercetării au fost cuprinse și publicate în cartea Stambul.

Expoziția curatoriată de Anthony Gall, Beáta Fabó și Gábor Fodor abordează trei teme; prima (Arhitectul) prezentând viața și cariera lui  Kós Károly; a doua (Stambul) este o  încursiune în temele de cercetare și activitatea lui Kós în perioada în care era bursier la Istanbul; a treia (Institutul) trece în revistă istoria și activitățile desfășurate în acel un an și jumătate de existență a institutului.

Vizitând expoziția, cei interesați își pot face o idee despre unele aspecte inedite privind natura relațiilor turco-maghiare din sec. 20, dar și despre o perioadă neexplorată pe deplin până în momentul de față din viața și activitatea arhitectului Kós Károly.

La realizarea expoziției au contribuit: Primăria Generală a Budapestei, Institutul Balassi, Archiva orașului Budapesta, Facultatea de Arhitectură Ybl Miklós de la Universitatea Szent István, Arhiva Națională din Ungaria, Muzeul Național Secuiesc și familia Kós, precum și Muzeul de Istorie din Budapesta, Muzeul Kiscelli, Biblioteca Széchényi din Budapesta, Arhiva Universității ELTE și Biblioteca Szabó Ervin din Budapesta.

Program de vizitare: 10:00 – 18:00

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.