8 septembrie Statul

Vineri, 08 septembrie 2017, ora 19:00, Reactor de creație și experiment, str. Petofi Sandor, nr. 4

Intrarea libera (în limita locurilor disponibile)

Statul – performance conceput de Alexander Manuiloff

Lucrarea conceptuală a lui Alexander Manuiloff, Statul / The State, este bazată pe cazul tinerilor bulgari care s-au auto-incendiat în 2013 în formă de protest. Textul chestionează felul în care societățile se constituie prin valorile lor comune și de ce este necesar pentru ca oamenii să poată trăi împreună în stat.

de: Alexander Manuiloff
text: Alexander Manuiloff
durata: 60 minute

CONTEXTUL PERFORMANCE-ULUI
Context important: Începând din anul 2013 în Bulgaria, mai mult de doisprezece oameni, tineri și tinere, s-au incendiat în spații publice în semn de protest împotriva unui stat în decădere, a corupției, sărăciei și foate probabil, ca un act de deznădejde. Cel mai recent caz a avut loc în decembrie 2014, la doar o lună după ce o tânără de succes s-a autoincendiat în fața Presedinției din Sofia. Cazul lui Plamen Goranov (36) de la finalul lui februarie 2013 este însă primul și probabil cel mai cunoscut. Nici unul dintre oamenii care s-au sinucis într-un mod atât de dureros nu au lăsat vreo scrisoare în care să își explice motivele, cum a făcut Jan Palach în Cehia in 1969. În 2013 Bulgaria a văzut cel mai masiv val de proteste de la Al Doilea Răzoi Modial până azi.

Alexander Manuiloff este un scriitor bulgar premiat, ale cărui piese și scenarii au fost montate în Bulgaria, Praga, Berlin și SUA. Scenarist al mai multor filme care au circulat în turneu la numeroase festivaluri internaționale. Selectat ca unul dintre puținii bursieri străini ai festivalului de teatru Theatertreffen 2014 din Germania, Alexander este primul scriitor bulgar căruia i s-a prezentat un text la cel mai important forum teatral din Berlin, în anul următor. Participant la programul de schimburi al Drama League, New York, 2012. Laureat al Premiului Organizației Scriitorilor Bulgari pentru cel mai bun debut al unei cărți de ficțiune (pentru ”Film”, 2004). Bursier al Universității Charles, Praga, în 1999 și al Fundației Americane TFAS, 2005. Cărțile lui au fost publicate în Bulgaria, Germania și SUA, iar articolele sale jurnalistice au primit distincții oficiale din partea Asociației Jurnaliștilor Europeni. Alexander este un artist recomandat de canalul germano-francez TV ARTE.

Focus Atelier este o platformă dedicată schimbului liber de idei, cunoștințe și practici, lansată de Asociația Reciproca în 2015. Accesul la toate evenimentele Focus Atelier este gratuit.

Ediția a IIIa Focus Atelier este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Național Cultural și de Primăria și Consiliul Local Cluj Napoca. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

blog.aidol.asia youngteens.net a-coon.com xmanyclips