9-20 septembrie Expoziția Ilfoveanu 2020

Ilfoveanu 2020

09 – 20 septembrie 2020, ora 18:00, Muzeul de Artă, Piața Unirii, nr. 30

Expoziția Ilfoveanu 2020 – expoziție-eveniment dedicată „Zilei Europene a Patrimoniului”

Casa de licitații Vikart, înființată în anul 2019, cu scopul declarat de a susține și promova arta modernă și contemporană românească, în parteneriat cu Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție publică de cultură care funcționează în subordinea Consiliului Județean Cluj, și Uniunea Artiștilor Plastici din România, organizează, în premieră națională, o expoziție-eveniment dedicată maestrului Sorin Ilfoveanu, una dintre personalitățile marcante ale artei plastice românești. Iar când facem această afirmație avem în vedere faptul că specialistul celei mai mari case de licitații din lume, Christie’s, a  așezat într-o expoziție la Londra o lucrare a pictorului român Sorin Ilfoveanu lângă cele semnate de Pablo Picasso și Henri Matisse!â

Expoziția de față, Ilfoveanu 2020, reunește 45 de lucrări, pictură în culori acrilice şi desene, în mare parte neexpuse public până acum, având ca tematică subiecte dominante ale artei sale, și constituie un eveniment dedicat „Zilei Europene a Patrimoniului”.

Proiectul expozițional „Ilfoveanu 2020”, iniţiat şi dezvoltat de Casa de licitaţii Vikart – cea mai nouă instituţie de gen din România – urmează să fie itinerat şi în alte două prestigioase instituţii muzeale din ţară: Complexul Muzeal Naţional „Moldova” – Iaşi (septembrie – octombrie) şi Muzeul Naţional Brukenthal – Sibiu (noiembrie). Demersul face parte integrantă din strategia Casei de licitații Vikart, care vizează cultivarea, stimularea și promovarea interesului pentru artă și artiștii contemporani.

Promotor al artei de patrimoniu și al celei contemporane, muzeul devine, astfel, cel mai important partener expozițional în promovarea și consolidarea acestui tip de proiect. Susținând ideea de mobilitate a patrimoniului, evenimentul își propune să aducă plus valoare atât pentru artiștii contemporani și colacționarii de artă, cât și pentru muzee, ținta principală rămânând, însă, publicul.

Personalitate artistică remarcabilă, elev al Maestrului Corneliu Baba, alături de Ștefan Câlția, Sorin Dumitrescu şi Mihai Cismaru, Sorin Ilfoveanu recreează în simplitatea stilului său propriu o lume fără timp, o lume în care eul profund aspiră către cunoaşterea umană, unind trăsăturile spiritului şi sufletului într-un univers niciodată început şi fără de sfârşit.

Inaugurarea oficială a expoziției, va avea loc la sediul Muzeului de Artă Cluj-Napoca (Palatul Bánffy, P-ța Unirii nr. 30), miercuri, 9 septembrie 2020, cu începere de la ora 18:00, în prezența maestrului Sorin Ilfoveanu. De altfel, la deschidere vor lua cuvântul Luciana Stanciu, manager al Casei de licitații Vikart, Adina Rențea, coordonator proiect expozițional, Vákár István, vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj, iar din partea Muzeului de Artă Cluj-Napoca, istoricului Lucian Nastasă-Kovács, manager al insituției muzeale gazdă, și Alexandra Sârbu, istoric de artă.

În contextul situaţiei extraordinare provocate de pandemia de Covid-19, accesul la vernisaj se va face exclusiv pe baza de invitație, în limita locurilor disponibile.

Expoziţia va fi deschisă publicului spre vizitare pana in data de 20 septembrie 2020.

Program de vizitare: miercuri – duminică: 10.00 – 17.00 Ultimul bilet de intrare va fi emis la ora 16:30.

Publicul vizitator este rugat insistent să sprijine eforturile instituţiei noastre de a limita răspândirea şi contractarea virusului SARS-CoV-2, prin respectarea strictă a regulilor obligatorii de igienă personală, distanţare fizică şi acces în muzeu. Pentru mai multe detalii referitoare la măsurile de protecţie sanitară, puteţi accesa link-ul următor: https://www.macluj.ro/events/reguli-obligatorii-pentru-accesul-in-muzeu-in-contextul-pandemiei-generate-de-covid-19

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.